Stadig inkontinent som 19-årig – kan jeg hjælpes?

Jeg er en pige på 19 år, og jeg har været inkontinent, så længe jeg husker. Da de andre børn i børnehaven lærte at holde sig, gjorde jeg det bare ikke. Jeg har aldrig haft problemer om natten, det har kun været om dagen, specielt når jeg griner, nyser, hopper eller er meget spændt. Det har altid været et tabu, derfor er det kun meget få, der har fået det at vide.

Tabuet og frygten for at andre skulle finde ud af det, har gjort at jeg har lukket mig meget inde, og altid sagt nej til at være med til alle de sjove ting, hvor der var en fare for, at jeg kom til at grine. Lægerne sagde altid, at jeg ville vokse mig fra det, men det er bare ikke sket. Jeg har været igennem flere små halvhjertede forsøg på at gøre det bedre, men det har ikke hjulpet, og min inkontinens er kun blevet værre med tiden.

Efter at jeg er blevet 18 år, er det dog som om at lægerne er begyndt at tage mig mere seriøst, og denne gang føler jeg et reelt håb for, at det nok skal blive bedre, så jeg kan få et mere normalt liv uden bind (det kan jeg bedst lide at kalde dem, selvom det vel mere er bleer), og frygt for at tisse i bukserne foran andre. Det, jeg søger nu, er nogle, der har det ligesom mig. Når jeg læser om inkontinens omhandler det typisk ældre mennesker, små børn, kvinder der har født eller folk, der har været ude for noget forfærdeligt.

Jeg har ikke kunnet finde noget om unge mennesker i samme situation som mig. Min inkontinens og tabuet omkring det, er noget der er begyndt at frustrere mig rigtigt meget, og det går mig på psykisk. Derfor tror jeg, det ville lette meget for mig, hvis jeg kunne høre om, eller endnu bedre tale med nogle i samme situation som mig. Jeg ved, at der er mange flere derude, der må have det på samme måde, men jeg ved ikke, hvor jeg skal søge. Kan I hjælpe mig med det?

Svar

Der er kun en eneste måde at blive din inkontinens kvit på, og det er blive udredt hos din læge eller på en specialafdeling. Kun når du har fået en korrekt diagnose – årsagen til din inkontinens – kan du gå i gang med en behandling. Kontinensforeningens hjemmeside har under menupunktet ’Om inkontinens’ informationer om, hvordan en udredning foregår, og hvad du skal arbejde sammen med lægen om. Som medlem kan du også downloade pjecen ‘Inkontinens – skal man finde sig i det?’

Med henblik på at kontakte andre i samme situation, er vi fornylig blevet informeret om, at der er oprettet en lukket gruppe for inkontinente på Facebook. Det er ikke Kontinensforeningen, der står bag denne lukkede gruppe. For at tilmelde sig, skal man have en Facebook-profil.

Her linket til gruppen: Voksne med Inkontinensproblemer