Tips til både patienten og lægen
Heldigvis er mange gode til at søge oplysninger om diagnoser og behandling af inkontinens både før og efter et lægebesøg.
Alligevel kan det godt undre mig lidt, at de fleste, som kontakter foreningen, ikke via hjemmesiden har læst om udredning, diagnoser og behandlingsmulighederne.
Da jeg taler med både patienter og behandlere, ved jeg, at en sag altid har to sider – og at der kan være flere årsager til, at ikke alle er lige velorienterede.
Så derfor er her en lille, kort rådgivning:
Som patient er det vigtigt, at du er åben og informerer din læge om alt, der relaterer sig til de gener, som din inkontinens giver dig. Det er derfor en rigtig god idé, at du forbereder dig hjemmefra. Skriv en dosmerseddel før lægebesøget – gerne med en kopi til din læge, så er I begge sporet ind på præcis det, som konsultationerne skal dreje sig om.
Som læge er det vigtigt, at du spørger ind og lytter til dine inkontinente patienter, for der er ofte “flere lag” af oplysninger, der skal indgå i jeres samtaler, før diagnosen kan stilles. Når det drejer sig om inkontinensproblemer, skal der afsættes flere konsultationer til at gennemføre udredningen med Minimal Care. Er din patient afklaret og åben, kan I gå lige til sagen, men har patienten svært ved at præcisere symptomerne, er det sværere – rigtig mange er hæmmet af tabuet. Det skal du som professionel naturligvis tage med oprejst pande – som læge er du jo via din uddannelse vant til dagligt at forholde dig til alle dele af kroppen – også blæren og tarmen.
Gør derfor overfor dine patienter tydeligt opmærksom på, at hos dig er det helt i orden at tale om vandladnings- og afføringsproblemer – og giv udtryk for, at du godt forstår, hvis det er svært for patienten at tale om inkontinens. Husk på at mange har “taget tilløb” til denne samtale i årevis, og at du måske er den eneste eller første, som de betror sig til.
Et godt råd til til dig som inkontinent patient – hvis du synes, det er grænsoverskridende at fortælle, at du tisser eller laver i bukserne, når du første gang bestiller tid hos din læge, så brug istedet sætninger som ‘jeg vil gerne undersøges, fordi jeg har problemer med at holde på vandet – eller problemer med blæren eller tarmen’.
Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du så hurtigt som muligt bliver udredt hos din læge, får stillet en diagnose og startet på en behandling. Det er den eneste vej frem, for inkontinens går ikke over af sig selv.