Overløbsinkontinens

Urin-inkontinens eller ufrivillig vandladning er det medicinske udtryk for en manglende kontrol over tømningen af blæren. Som læge skelner jeg mellem disse former for urin-inkontinens:

1) Urge-inkontinens er ufrivillig urinlækage umiddelbart forudgået af stærk bydende vandladningstrang. Der lades ofte små volumina igennem hele døgnet. Dette kaldes overaktiv blæresyndrom.

2) Stressinkontinens er urinafgang i forbindelse med fysisk aktivitet som hoste, nys, løft og anden fysisk aktivitet eller følger efter prostatektomi. Der lades ofte små volumina, og det er sjældent et natligt problem.

3) Blandingsinkontinens er en kombination af stress- og urgency inkontinens, hvilket hyppigt ses hos ældre mennesker.

4) Overløbsinkontinens (ischuria paradoxa).

De fleste har hørt og om kender til de første 3 former for urin-inkontinens, mens overløbsinkontinens er et mere ukendt begrebet for mange.

Hvad er overløbsinkontinens?

Overløbsinkontinens (ischuria paradoxa) er ufrivillig urininkontinens på grund af højt blæretryk forårsaget af en overfyldt blære. Der lades ofte små volumina. Overløbsinkontinens skyldes genital prolaps hos kvinder og prostatahyperplasi hos mænd.

Hvordan udreder man for overløbsinkontinens?

Kontakt din praktiserende læge, hvis du er udfordret af urininkontinens. Så vil din praktiserende læge lave en udredning.

Patientens anamnese ses i relation til vedkommendes forventninger, forestillinger og frygt i forbindelse med vandladningsproblemerne.

Der foretages en klinisk undersøgelse suppleret med enkelte blod- og urinprøver samt urin flow undersøgelse. Det vigtigste redskab er her et væske- og vandladningsskema. Ud af det skema kan man uddybe patientens gener.

Næste trin i udredningen er vurdering af patientens symptomer udfra et valideret symptomscoreskema, der lægges vægt på, hvor meget patienten er generet af vandladningsproblemet.

Bliv klogere på urininkontinens

Blive klogere på de forskellige former for urininkontinens:

Hør Kontinensforeningens podcastserie her. 

Læs vores pjecer her. 

Skrevet af læge Sheida Aria til Kontinensforeningen, 2025

Sekretariatet
Tlf: 53 80 07 08
Mail: info@kontinens.org

Vores telefontid er mandag til onsdag kl. 9.00 - 11.00. Ellers er du altid velkommen til at sende en mail.

Seneste nyt fra bloggen

© 2025 - Alle rettigheder tilhører Kontinensforeningen