Nu starter flyverdragtsæsonen – hjælp de inkontinente børn

child-in-snowsuit-28867_1280

Lige nu starter efterårsferien – den ferie, som mange både børn og voksne glæder sig til. Der er i tusindvis af tilbud og aktiviteter landet over, som byder på underholdning og oplevelser. Men det er ikke let for alle børnefamilier at drage afsted og være væk i mange timer og dage – specielt ikke familier med et inkontinent barn.

Her i Kontinensforeningen mærker jeg tydeligt, at vintersæsonen med ekstra tøj er sat ind – alene af den grund, at rigtig mange forældre og bedsteforældre henvender sig for at få gode råd. En del har også bestilt temapakken ‘Børn og inkontinens’ – og mange har kigget på hjemmesidens hjemmesidens film.

Det vigtigste er dog, at de store børnehavebørn og de ‘små’ nye skolebørn hurtigt bliver udredt og behandlet, så snart forældre, pædagoger og lærere konstaterer, at der er nogle af børnene, der ikke har styr på blæren eller tarmen. Udredningen og behandlingen skal igangsættes via læge eller børneinkontinensklinik – og helst før barnet skal starte skole.

Det er naturligvis i første omgang forældrene, der skal reagere og kontakte lægen, men der skal også være forståelse og back-up fra institutionerne. Viden om årsagerne til inkontinens og behandlingerne er alfa og omega for, at børnene får en god start og er parate og motiverede til at samarbejde med lægen eller den specialsygeplejerske, de møder på klinikken.

Ingen børn tisser eller laver i bukserne med vilje – der er altid en årsag. Udredning og behandling skal sættes ind hurtigst muligt. Det er ikke nok bare at tale med lægen eller sundhedsplejersken om barnets inkontinensproblemer. Det er de voksne, der er barnets støtte, derfor er det også de voksne i barnets nære netværk, der skal have den nødvendige viden og være aktiv initiativtager, så barnet får den bedst mulige indgang til behandlingen.