Silke har en pointe

SilkeafLaustJordal

Silke J. Fogelberg – fotograferet af Laust Jordal

Så er der atter lavet en af de utallige undersøgelser om, hvorfor skolebørn holder sig hele den lange skoledag og ikke vil benytte toiletterne.

Dommen lyder stadig fra både forældre og børn – toiletterne er klamme og uhumske, så derfor holder børnene sig, til de kommer hjem. Hvor mange voksne med en arbejdsdag på 7 timer vil egentlig finde sig i kun at have beskidte toiletter stillet til rådighed – gæt selv!

Og Danske Skoleelevers formand, Silke J. Fogelberg, er da også ganske klar i mælet, når hun udmelder følgende i forbindelse med den seneste undersøgelse: “Kan det virkelig være rigtigt, at elever skal holde sig, fordi de synes, at toiletterne er klamme? Helt principielt kan det ikke være rigtigt, at de voksne er beskyttet af en arbejdslov, mens eleverne ikke er omfattet af samme regler?”

Jeg kan kun give Silke ret – for kan de ansvarlige politikere virkelig ikke få øjnene op for, at børn skal have de samme arbejdsforhold – altså beskyttes af en lov som blandt andet inkluderer tilgang til rene toiletter.

Rent helbredsmæssigt skader det både blæren og tarmen, når barnet modarbejder de naturlige reflekser og holder sig. Mange kan få permanent besvær med at holde på urin og afføring, altså blive ramt af inkontinensproblemer, og hos nogle kan skaderne blive kroniske.

Så hvis både skolen, eleverne og forældrene råber tilstrækkelig højt – fx op mod et kommunalvalg – så kunne det jo være, at nogle fornuftige politikere ville vågne og få budgetteret rengøring og nye toiletforhold på skolerne højere, end de er i dag – området trænger til en gevaldig opdatering!