Sengevædning hos 10-årig

Vores søn på 10 år har aldrig været tør om natten. Han har ikke problemer med vandladningen om dagen, men om natten er han våd mellem 3-5 dage om ugen – han bruger derfor ble. Vi har selvfølgelig haft kontakt til vores læge, som har tjekket ham for sygdomme og blærebetændelse og da han var 5-6 år sagde vi til lægen, at vi gerne ville have han udret på OUH, som er vores hospital. Vores søn var nemlig begyndt at føle sig generet af at bruge ble og skulle starte i skole. Vi fik et meget beskidt svar tilbage for lægen på OUH, om at det måtte være vores skyld at han tissede, da vi jo pressede drengen.

Vi var noget forundret over svaret, da lægen aldrig havde mødt os eller vores søn. Da han var omkring 8 år kontaktede vi igen lægen, som foreslog ringeapparat, så han kunne lære at være renlig, som han udtrykte det. Men vi ønsker ikke, at han skal vækkes, da han aldrig har været særlig god til at sove og derfor har en meget afbrudt søvn, hvor han faktisk er oppe og tisse – men bleen kan sagtens være fuld alligevel om morgenen.

Så nu står vi med en dreng på 10 1/2 år, som stadig tisser om natten og hvor vi føler, vi er kørt fast i sundhedsvæsenet. Han har heldigvis lært at ordne sig selv, når han er afsted, så det begrænser ham heldigvis ikke, men jeg er da altid nervøs for at sende ham på lejrtur, for hvad hvis han tisser udenfor bleen, hvad skal han så sove med? Vi har læst artiklen i Sygeforsikringen Danmarks blad om inkontinens – er det rigtig at et ringeapparat er den eneste løsning for ham? Vi har lavet vandladningsmålinger, men fik aldrig at vide, om det var normalt, den mængde han tissede. Er der noget specielt. man skal sige til sin læge for at få ordentlig hjælp?

Mvh

Rikke

Svar

Kære Rikke

Som du beskriver din 10-årige søns natlige vandladning, er det lidt uklart, om han er gennemundersøgt, og om der er stillet en diagnose, hvorudfra han kan blive behandlet.

Alle patienter – også børn – har krav på god og anstændig behandling. Ingen børn tisser eller laver i bukserne med vilje, dertil er inkontinens for ubehageligt. Det er ikke meningen, når der er specialister og gode behandlinger, at børn skal lide af inkontinens. De skal tages alvorligt og behandles hurtigst muligt – og helst være tørre inden skolestarten. Det kræver naturligvis at barnet og hele familien er motiveret til at bakke op om den eller de behandlinger, som lægen eller kontinenssygeplejersken foreslår og instruerer i, ud fra de forudgående undersøgelser.

For i første omgang at få den bedste samtale med jeres læge om, hvor jeres søn kan blive behandlet, vil vi anbefale, at I læser en informationspakke. Det er en god begyndelse, når både jeres søn og I er godt informeret om undersøgelser, behandlinger og de steder, hvor I kan få jeres søn behandlet af sundhedspersonale, der har speciale i børn med inkontinensproblemer.

Pakken kan købes i butikken, men du kan også finde de enkelte dele fra pakken i artikeldatabasen samt som filer til download her.

I finder også nyttige oplysninger via undervisningsfilmene.