10-årig datter begyndte pludselig at tisse i sengen

Hej.

Min 10-årige datter har inden for den sidste uge tisset 2 gange i sengen om natten. Dette er ikke sket før. Vi har ikke været igennem voldsomme livsændringer, og hun er velfungerende i skole mm. Kan det opstå så pludseligt, altså at man fra den ene dag til den anden begynder at tisse i sengen?

Mvh

Linette

Svar

Kære Linette

Normalt taler man om, at børn har natlig inkontinens, når de ikke er tørre om natten fra omkring 4-5 års alderen – og man påbegynder lægelig undersøgelse fra barnet er 5 eller modent og motiveret for at samarbejde om en behandling.

Men at det opstår pludselig, kan enten tyde på, at din datter har en blærebetændelse, som hurtigt via en urinprøve kan konstateres og behandles – eller at din datters drikkevaner har ændret sig, så hun får uforholdsmæssigt meget væske efter aftensmaden og før sengetid.

Det kan også kortvarigt være, fordi som du selv skriver, at din datter har været ude for meget store ændringer i dagligdagen, der måske kan påvirke hendes søvnmønster. Det er derfor vigtigt, at du taler med din datter og får klarhed over, hvordan hun føler, at jeres ændrede hverdag påvirker hende, så hun ikke går og tumler med noget, som til sidst bliver uoverskueligt for hende.

Det er vigtigt, at I finder grunden til hendes pludselige sengevædning, så hun hurtigt kan blive hjulpet, uanset årsagen.

Det kan anbefales at I sammen ser de små informationsfilm, så din datter ikke tror, at hun er den eneste i verden, der har problemer med inkontinens.