Pige på 4 ½ år med ble

Jeg har en datter på 4,5 år der bruger ble, både dag og nat. Vi har prøvet alt for at hun skulle komme af med den ble, men hun bliver skrækslagen, når vi taler om toilet og hun vil slet ikke samarbejde omkring det. Hun kan gå med en ble på og være helt gennemtisset uden at hun reagerer på det. Har i nogle gode forslag, da at hendes børnehave også er ved at være godt trætte af det.

Venlig hilsen

Mette

Svar

Kære Mette

Primært er det ikke børnehaven, der skal bestemme, hvornår et barn skal slippe bleen – det er barnet og forældrene, der i første omgang arbejder sammen om dette projekt.

At jeres barn ikke ønsker at slippe bleen endnu – og at hun ligefrem er bange, når I taler med hende om at gå på toilettet, kunne det på, at I skal finde årsagen til den beskrevne toiletangst. Er hun bange for, at det plasker op i numsen på hende, er hun bange for åbne eller lukkede døre, for at lyset skal gå ud på toilettet eller for at nogen skal forstyrre – hvad skyldes hendes modvilje?

At hun går med en gennemtisset ble, skal hun derimod have hjælp til at få skiftet – og hjælp til at huske på, at bleen skal skiftes.

Men hun er 4 ½ år gammel og burde kunne forsøge at slippe bleen nu ved godt samarbejde mellem jer som forældre og pædagogerne i hendes børnehave. Måske har en god venindes forældre eller bedsteforældrene hendes tillid, så spørg også om gode råd hos andre voksne, som din datter kender godt.

Vi anbefaler altid, at forældre – og også pædagogerne – læser pjecen om ‘Børn og inkontinens’. Her findes mange informationer både om store og små børn, der har problemer med inkontinens.