KOL-patient – tilskud til hjælpemidler?

Hej

Jeg har som KOL-patient svært ved holde på vandet ved motion, bevægelse og åndenød. Har snakket med min KOL-sygeplejerske om det. Hun mener også, at det er inkontinens. Er det så nok grundlag for, at man kan få hjælp til evt. Tena pant??

Den undrende

Svar

Kære undrende

For at få økonomisk hjælp til inkontinenshjælpemidler, skal du først undersøges (udredes) hos din læge eller hos en speciallæge for at se, hvilken inkontinensdiagnose, du har. Derefter skønner din læge, hvilken behandling, du kan få glæde af.

Først hvis alle behandlingsmuligheder er udtømt – altså at ingen behandling hjælper dig – og din inkontinens erklæres som varig lidelse, kan din læge indstille til din kommune, at du får økonomisk dækning for de hjælpemidler, som du har brug for.

Som du beskriver din urininkontinens, kunne det tyde på, at du har stress-inkontinens (anstrengelsesinkontinens), som blandet andet skyldes svage bækkenbundsmuskler. Her er en af behandlingerne supplerende bækkenbundstræning – at du skal lære at lave knibeøvelser, for at få optrænet bækkenbundens muskler, så du kan holde tæt, når du hoster, nyser eller bevæger dig. Du kan få hjælp til at lære korrekte knibeøvelser hos en fysioterapeut. Det er dog vigtigt, at din læge først har undersøgt dig grundigt, for fx prolapser, nedsynkninger eller andet, der også kan forårsage inkontinensproblemer.