18-årig med efterdryp

Kære brevkasse

Jeg er en ung mand på 18 år. Jeg har i de seneste 4 måneder døjet med et problem angående blæren. Når jeg står op og går ud og tisser, kommer der ca. 5 min efter dryp og pletter.

Nogle gange oplever jeg også – ca. 2 timer efter at havde ladt vandet – et pres på min blære som resulterer i, at der på ny opstå en større plet i mine underbukser. Jeg har prøvet med forbehold ting som 1-2 liter drikkelse maks. Desuden har jeg også forsøgt mig ved at sidde ned og tisse.

Please hjælp mig

18 år

Svar

Kære 18 år

De ting, som du foreløbig har forsøgt – at drikke maks. 2 liter væske dagligt – og at sidde ned, når du tisser, er nogle af de tiltag, som kan være med til at hjælpe dig af med dine efterdrypsproblemer. De situationer, som du beskriver, er symptomer på, at du ikke tømmer din blære ordentligt, og det er der en fysisk grund til.

Det vigtigste er, at du går til læge og bliver undersøgt, så grunden til dit efterdryp udredes og behandles.

Det kan anbefales, at du i første omgang får information via Kontinensforeningens informationspjece ‘Mænd og inkontinens’, som blandt andet meget nøje beskriver, hvad man kan gøre ved efterdryp. Der er desuden også et nyttigt bækkenbundstræningsprogram – samt en beskrivelse af den mandlige anatomi omkring nyrer og urinblæren.

Men informationer via nettet og Kontinensforeningen erstatter ikke et lægebesøg – de gør det blot lettere for dig og din læge at starte en god og ligeværdig samtale.