Kan graviditet efter TVT-operation udløse ny inkontinens?

Jeg er blevet indstillet til en TVT-O for min stress-inkontinens efter en ret voldsom fødsel for 4 år siden. Hvordan ser det ud, hvis jeg nu vil have et barn mere efter operationen? Vil det påvirke min operation, udløse ny inkontinens? Lægen på Skejby siger ok til ny graviditet, men jeg er bange for at skulle hele møllen igennem en gang til (dette er min 4. operation efter fødslen). Er der nogen erfaringer på området?

Svar

Med hensyn til graviditet efter operation med TVT eller TVT-O vil en ny graviditet ikke udløse fornyet inkontinens. Derimod anbefaler vi planlagt kejsersnit, når man er blevet opereret for stressinkontinens, da vi ved, at en almindelig fødsel gennem skeden kan rykke båndet løs og medføre, at det ikke længere virker.

Der er på verdensplan mange kvinder, der har gennemført graviditeter efter operation for inkontinens. Der er også adskillige kvinder, der selv har født barnet; altså ikke fået lavet kejsersnit – nogle er ikke blevet inkontinente efterfølgende, men da andre er blevet inkontinente på ny, har vi i Danmark valgt at anbefale planlagt kejsersnit.

Med venlig hilsen

Susanne Axelsen
Formand for Kontinensforeningen

Overlæge, Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling Y
Aarhus Universitetshospital, Skejby