Hvordan undgår man blærebetændelse ved daglig brug af kateter?

Jeg har det modsatte af inkontinens. Jeg kan ikke komme af med vandet på normal måde, hvorfor jeg til daglig må bruge et kateter (RIK). Før i tiden kunne jeg nøjes med at bruge kateteret 1-2 i døgnet. Jeg har en udposning på selve blæren, og jeg har fået at vide, at jeg aldrig kommer til at kunne tømme blæren normalt, men det kan jeg leve med. Problemet er, at jeg får den ene blærebetændelse efter den anden. Det vil jeg meget gerne undgå. Hvilket råd kan I give mig?

Svar

Først og fremmest skal du sikre dig, at du har et godt overfladebehandlet kateter, som er skånsomt for din slimhinde i urinrøret. Du skal tillige være omhyggelig med håndvask både før og efter kateterisationen. Det er også vigtigt, at du håndterer kateteret uden at røre det mere end højst nødvendig.

Derefter bør du blive blærescannet, efter du har udført RIK, så det kan konstateres, om du får tømt blæren (også din udposning) helt. Hvis ikke både din udposning og blæren er tømt, vil der hele tiden står en sjat ”gammel” urin tilbage, som er grobund for bakterier.

Du opgiver ikke, mange gange i døgnet du foretager RIK. Jeg anbefaler, at du skal gøre det 4 – 6 gange, afhængig af dit væskeindtag. Der skal ikke være mere end ca. 400 ml at udtømme pr. gang.

Du skriver, at du har hyppige blærebetændelser – bliver du syg af det (feber, smerter) eller bliver det opdaget ved rutineurinprøver? Hvis du får det dårligt, skal det selvfølgelig behandles efter dyrkningssvar, men hvis det blot opdages ved en urinprøvekontrol, skal man endelig ikke gøre noget. Der vil ofte være bakterier i urinen, når man bruger kateter, men det er kun, hvis der er symptomer, at du skal i behandling.

Det er også muligt at give langtidsbehandling, det vil sige, en lille dosis antibiotika forebyggende før sengetid. Indstillingen til denne behandling er lidt forskellig fra læge til læge, men det kan være en god løsning.

Med venlig hilsen

Jette Henriksen
Kontinenssygeplejerske