Hvorfor tabu?

Jeg undrer mig over, hvorfor der er så meget tabu, når man har problemer med de nedre regioner – det være sig problemer med vand eller afføring. Jeg lider selv af inkontinens. Det medfører, jeg for det første ikke kan ligge tør om natten, hvad jeg aldrig har kunnet. Derudover er der de sidste 7-8 år været problemer om dagen også – det skal lige nævnes, at jeg er 64 år.

Jeg har lige været gennem en ny udredning, desværre fandt man der ud af, at den eneste måde, man kunne afhjælpe det på, var med Botox i blæren, hvad jeg fravalgte, så tilbage til bleerne. Da jeg alt i alt har brugt ble i omkring 22 år i starten kun om natten, kan man godt sige, jeg er vant til det.

Og nu kommer vi så frem til det med tabuet. Jeg betragter det ikke som tabubelagt. Venner og bekendte kender til mit problem – der ligger bleer fremme både på toilettet og ved vores seng. Der bliver ikke lagt skjul på det. Når jeg bor på hotel, medbringer jeg gummilagen og samler bleer i en lukket plastpose, som så kan fjernes ved rengøring. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at hotellet foretrækker det på den måde, når de har inkontinente gæster.

Jørn

Svar

Kære Jørn

Tak for dit lange – og meget informerende indlæg i tabu-debatten.

Det er dejligt, at du er så åben omkring dit inkontinensproblem, men det ændrer desværre ikke ved flertallets opfattelse af, at inkontinens for omkring ca. 50 % af den danske befolkning er meget svært at tale om – både de personer, der lider af sygdommen – men sandelig også for den halvdel, der ikke har problemerne.

Det er derfor, det er så vigtigt, at både sundhedssektoren og Kontinensforeningen bliver ved med at informere om dels hvorfor inkontinens opstår, dels hvilke behandlinger der findes – og ikke mindst, hvilke sundhedspersoner, der har specialet.

Et medlemskab af Kontinensforeningen er for mange det afgørende vendepunkt i deres tilgang til at opsøge hjælp. Viden om udredning og behandling er det første skridt – og en god basis for at få en ligeværdig samtale med sin læge.