Blærebetændelse som barn – inkontinent som voksen

Jeg havde som barn kronisk blærebetændelse gennem 4 år ca. (3-7 år) med næsten regelmæssige indlæggelser og medicinering, men intet hjalp tilsyneladende og de fandt aldrig nogen forklaring. Det er nu forsvundet og blærebetændelsen er indtil videre ikke kommet igen. Jeg er 35 år.

Men jeg har fx aldrig kunnet hoppe i sjippetov og trampolin, spraldemandshop og hop generelt uden vandet bare stille løber ud af mig heller ikke som barn, kan det hænge sammen?  Jeg fået 3 børn og det har heldigvis ikke forværret problemet, men det er ikke sjovt. Jeg er mest tryg i hverdagen med et indlæg i bukserne, for hvis nu man skulle løbe efter bussen 50 meter eller kommer til at træde i et hul på vejen ovre i skoven.

Jeg har ikke natproblemer eller problemer med at blæren tømmer sig helt, men lidt er også skidt. Jeg har prøvet koncentreret bækkenbundstræning gennem nogle måneder med en fysioterapeut, men uden mærkbar virkning. Jeg vil så gerne være en glad gymnast, der ikke begrænser sine øvelser på grund af det problem. Har I nogle gode råd, der gør mig klogere?

Gymnasten

Svar

Kære Gymnast

Tak for dit indlæg, som vi har tilladt os at forkorte lidt. Der er sket meget inden for inkontinensbehandlingerne, siden du som barn havde blærebetændelser, som du nu heldigvis er blevet kvit.

At du ikke kan bevæge dig, uden at være utæt, kan skyldes, at dine bækkenbundsmuskler og lukkemusklerne ikke er helt intakte fx efter dine 3 fødsler. Noget kunne også tyde på det, da koncentreret bækkenbundstræning ikke har hjulet dig.

Det kan anbefales, at du bliver henvist til en gynækologisk specialafdeling, der kan undersøge dig og se, om et lille kirurgisk indgreb vil kunne afhjælpe din stressinkontines/anstrengelsesinkontinens.