Er det inkontinent at holde på afføring?

Min søn på 3 år holder på sin afføring. Dette har stået på efter mor og far gik fra hinanden. Der kan gå op til 10 dage, hvor min søn ikke har afføring – nogle gange mere. Han holder på den ved at trampe i gulvet, hvad kan man gøre ved dette problem – hvilket er et stort problem?

Svar

At et barn holder sig i mere end 10 dage, medfører store ophobninger af afføring i tarmen. Det kan igen blive til inkontinens, idet de signaler som hjernen sender til tarm og blære bliver forstyrrede af, at de bliver stoppet og at barnet nægter at “lytte” til kroppens signaler. Forstoppelsen kan også medføre, at barnet får ondt i maven.

Prøv at indføre faste hyggestunder på toilettet. Tag legetøj og små bøger med, og overhold nøje et fast tidsskema. Hvis I har bedst tid om aftenen, så indfør at der er spisetid, nattøjstid, toilettid, læse-højt-tid og sovetid.

Det er vigtigt at fortælle din søn, at man skal på toilettet hver eneste dag – og at det ikke nytter noget at trampe i gulvet og holde sig. Når der kommer noget ind, skal der også noget ud. Det kan gå hen og blive til kronisk forstoppelse, hvis ikke I får en løsning på problemet.

Tag en snak med jeres sundhedsplejerske. Måske har hun nogle gode råd fra sin hverdag med mange små børn.