Dreng på 6 år begyndt at tisse i bukserne igen

Hej Brevkasse.

Vores dreng på 6 år er den seneste måned begyndt at tisse i bukserne nærmest hver dag. For ca. et års tid siden havde vi samme problem et par måneder, men så gik det over, og er først nu kommet tilbage. Vi ved ikke om det skyldes usikkerhed over snart at skulle starte i skolen. Han siger, han ikke kan mærke han skal tisse, og vi oplever ham ofte stå lige pludselig og trippe, og så når han ikke ud på toilettet, og nogle gange er han så optaget, af det han laver (især tv), at han helt “glemmer” det.

Kan urininkontinens “komme og gå” eller skal det have været et problem hele tiden ? Der har aldrig været afføringsuheld eller forstoppelse, som vi har lagt mærke til. Tak for svar.

Bekymrede forældre

Svar

Kære bekymrede forældre

I første omgang kunne det – efter jeres forklaring – tyde på, at jeres dreng har uhensigtsmæssige toiletvaner. Altså “retter” han sig ikke efter, når blæren “giver tegn”. Det er vigtigt, at han forstår, at han – så snart han skal tisse – rejser sig og går ud på toilettet – også selvom han må afbryde TV eller en leg. Det er første skridt til, at der kommer ro over hans blære. Det kan måske hjælpe, hvis I sammen med børnehaven laver et tisseskema, som han så får hjælp af de voksne i børnehaven og jer derhjemme til at overholde.

Ingen børn tisser eller laver i bukserne med vilje – og mangler I “værktøjer” til at komme på rette spor, inden jeres dreng skal starte i skolen, er det en rigtig god idé at læse temapakken om børn. Du kan eventuelt starte med at downloade pjecen ‘Børn og inkontinens’.

Det er altid vigtigt at finde årsagen til, hvorfor jeres dreng ikke har styr over sin blære. Udredning (grundig undersøgelse) sker som regel omkring 5-årsalderen, eller når barnet er modent nok til at kunne samarbejde omkring en behandling.