12-årig autist med daginkontinens

Mit barnebarn er 12 år. Har fået diagnosen autist (Asperger). Hun kan ikke mærke når hun skal tisse og har derfor tit våde bukser. Er også tit våd om morgenen.Hvad kan der gøres for at hjælpe hende? Hun tømmer blæren fint. Er tjekket på Herlev.

Mvh

Mormor

Svar

Kære Mormor

Både raske og Asberger-børn kan rammes af daginkontinens, hvor de ikke kan mærke, når blæren “giver slip” på indholdet. Det kan der være mange grunde til – fx dårlige toiletvaner, hvor barnet ignorerer signalerne om at blæren er fyldt. Det kan udvikle sig til en overaktiv blære, hvor dit barnebarn først mærker, at hun skal tisse i det øjeblik det sker – og så er det for sent.

Du skriver ikke, om dit barnebarn er fuldt udredt – altså undersøgt og fået en diagnose på sin inkontinens. Det er vigtigt, at årsagen til, at hun tisser i bukserne uden at kunne mærke det, før det er sket, bliver fundet og behandlet.

Med et barn med en autist-/Asberger-diagnose, er det også vigtigt, at der er meget struktur over den behandling, som skal sættes i værk. Derfor kan det anbefales, at dit barnebarn bliver undersøgt og behandlet på en børneinkontinensafdeling, hvor personalet har speciale i at behandle mange børn for deres inkontinensproblemer.

Du kan med fordel downloade og læse pjecen ‘Børn og inkontinens’.