Behandling før en TVT-operation?

Jeg har fået konstateret stressinkontinens, hvilket opstod umiddelbart efter fødslen af mit første barn for 13 år siden. Nu hvor hvor mine børn er store, og jeg gerne vil dyrke motion flere gange i ugen, er det et problem. Jeg havde egentlig regnet med, at jeg ville få besked på at prøve at træne bækkenbunden op, da problemet er størst ved belastning som løb/hop. I det daglige er problemet ikke så stort, men jeg er nu blevet tilbudt en TVT-operation. At kunne holde tæt selv under løb ville være fantastisk, men alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke på, om problemet er “stort nok” til at gennemgå indgrebet, og de risici der følger med. Kan man efter diverse undersøgelser (urodynamisk undersøgelse) se helt konkret, om man ikke kan træne sig ud af problemet? Tak for svar!

Svar

Det er vigtigt, at du bliver fuldt udredt – det vil sige få udfyldt et væske-vandladnings-skema (VVS), undersøgt urinprøver og foretaget en grundig gynækologisk undersøgelse med knibeprøve, før din læge stiller en diagnose og eventuelt skønner, at du skal henvises til en gynækologisk afdeling, hvor der vil blive foretaget flere undersøger. Her kan speciallægerne konstatere, om en effektiv optræning af bækkenbundens muskler i første omgang er nok til, at du kan holde på vandet. Hjælper optræningen ikke, fordi der måske er skader efter dine fødsler, kan du blive informeret om, hvilke operationer, du så kan have glæde af.

Det er vigtigt, at du gennem samtale med en speciallæge får gennemdrøftet alle aspekter af en operation – både de positive og negative (bivirkningerne).