Afføringsproblemer hos 9-årig

Vores søn på godt 9 år har nu været i movicol-behandling 1 år og 9 måneder. De første måneder blev han behandlet via egen læge med store problemer. Kom i sommeren 2012 i kontakt med børneambulatoriet, som har fulgt ham siden. Vi er der jævnligt til en snak, og de roser ham og synes, det går godt.

Vi er dog ikke helt enige. Vi skal kontakte dem igen, når vi har haft 3 måneder uden uheld, men da rekorden gennem de sidste 21 måneder er 14 dage, synes det uopnåeligt både for os og vores søn. Vi synes, vi har fulgt de råd, vi har fået omkring kost, nok væske, regelmæssige toiletbesøg og god tid til toiletbesøg. Uheldene sker tit om eftermiddagen, men også tit i weekender og ferier, hvor vi ellers synes at have god tid. Vi arbejder meget på at vores søn selv skal styre toiletbesøg, da vi mener, at han selv skal lære at tage ansvar for det, efter vi har mindet ham om det gennem forløbet indtil nu.

Vi kan lave nok så mange aftaler med ham, men det kniber for ham at holde dem. Han er mere fokuseret på at komme i gang med at spille computer eller lege med kammerater, når han kommer hjem, og minder vi ham om toiletbesøg, bliver han ofte vred. Kan vi efterhånden kræve af ham, at han selv skal styre det? Er der nogle gode råd til hvordan? Vi har efterhånden alle sammen mistet troen på, at det nok skal løse sig, og vores søn er indimellem meget ked af det. Har gennem endnu længere tid døjet med at holde på vandet. Er tør om natten, men drypper i bukserne hver dag og ved sport.

På sygehuset får vi at vide, at vi skal have styr på afføringen først, men vi er efterhånden godt frustrerede over de daglige våde underbukser, og en dreng som ofte lugter af tis, hvilket han sjældent selv nævner. Han har indtil videre undgået drillerier, men han nærmer sig de 10 år, og vi havde håbet, at der for længst var styr på problemerne. Skal vi bare holde ud, eller er der andre råd, vi kan følge?

Det fylder meget i hverdagen.

MVH

de frustrerede forældre og den påvirkede søn

Svar

Det allervigtigste, når man har det problem, som jeres søn har, er, at han får en forklaring på, hvorfor det går galt med afføringsuheld – det vil sige, en forklaring på hvordan kroppen fungerer, hvordan kropssignalerne skal efterkommes, og hvad konsekvensen er, når man ikke gør det. Han skal have nogle klare billeder af, hvad der sker, når han fx vælger at holde sig i stedet for at gå på toilettet.

Det er ham, der skal forstå mekanismerne, da det kun er ham, der kan ændre på det.

Som forældre kan man kun støtte, men ikke gøre det for ham. Movciol ændrer ikke på tingene alene, hvis de andre forhold ikke er på plads. Vi hjælper gerne med denne vejledning, hvis der er behov.

Med venlig hilsen

Ulla Kabbelgaard
Afdelingssygeplejerske, afsnit 18

Næstved Sygehus
Børneafdelingen
Ringstedgade 61
4700 Næstved
Tlf. 56 51 35 90

ukh@regionsjaelland.dk