Tomater mod prostatakræft

tomato

Redigeret af sekretariatschef Aase Randstoft
September 2013
Kilde: The Telegraph 2012 www.telegraph.co.uk, Journal of the National Cancer Institute, sundhedsguiden.dk

Lycopen, der er et rødt farvestof, som findes i blandt andet tomater, har i laboratorieforsøg vist sig at bremse væksten af – og endda dræbe – prostatacancerceller. Resultatet bekræftes af andre lignende undersøgelser, der tidligere er foretaget omkring Lycopen.

Lycopen forhindre kræft i at sprede sig
Dr. Mridula Chopra og kollegaer ved University of Portsmouth har testet effekten af Lycopen (et rødt farvestof/et carotenoid) på den mekanisme, som kræftceller benytter i en sund blodforsyning for at vokse og sprede sig. Forskerne fandt ud af, at Lycopen er i stand til at ødelægge cancercellernes evne til at lave den forbindelse, der er nødvendigt for at binde sig til en sund blodforsyning.

Forsker opfordrer til test på mennesker
Der er foreløbig kun lavet laboratorieforsøg (2012). Forskerne fra University of Portsmouth afdeling – School of Pharmacy og Biomedicinsk Institut – opfordrer til, at man tester, om den samme reaktion også kan opstå i den menneskelige krop.

Dr. Mridula Chopa udtaler til The Telegraph følgende: ’Vi har testet i laboratoriet, men vi ved endnu ikke, om den samme reaktion vil ske i menneskekroppen’. Og han fortsætter: ’Denne enkle, kemiske reaktion, som vi har testet, er opnået med koncentrationer af Lycopen, der i praksis nemt kan opnås ved at spise forarbejdede tomater’.

Tomatsovs er en Lycopen-bombe
Lycopen er til stede i alle røde frugter og grøntsager, men koncentrationen er højest i tomater. Lycopen bliver lettere tilgængeligt og biologisk aktivt, når det kommer fra forarbejdede tomater tilsat en lille smule madolie.

Lycopens gavnlige virkning er testet i flere forsøg og har vist gode resultater – specielt på prostatakræft. Lycopen er et antioxidant, der beskytter prostatacellerne mod den skadelige iltning, der sættes i forbindelse med kræftudviklingen.