Store problemer med kateter

Jeg blev rygmarvsskadet i 2012 som følge af rygmarvskræft. Jeg blev lam fra bryst og ned, og fik derfor kateter. I 2013 et topkateter. Det har dog vist sig, at jeg har kunnet genopbygge min mobilitet, så jeg i dag kan gå med hjælpemidler. Jeg har ikke fuld førlighed, men jeg kan mærke, når jeg skal tisse. Jeg har dog efterhånden store problemer med mit kateter, idet jeg danner rigtig mange krystaller, som betyder, at mit kateter stopper til og efterhånden bliver skiftet snart hver 14. dag.

Det fylder meget i min hverdag og belaster mig psykisk meget. Jeg drikker meget, og vi skyller 3 gange ugentlig med Uro tainer, uden at det hjælper. Har I et godt råd til, hvad jeg ellers kan gøre. Jeg har blandt andet kunnet læse, at en forsker har analyseret, hvor i hjernen blæren styres, men kan man via en scanning se, om min rygmarvsskade har beskadiget et signal ned til blæren? Jeg er i gang med at afklemme mit kateter i samarbejde med Aarhus Universitetshospital, Skejby. Det har stået på i ca. 3 måneder, men hvor jeg kan holde mig på en god dag 1 1/2 time, inden jeg skal på toilettet, nogen gange når jeg slet ikke ud på toilettet. Det belaster mig også meget. I den forbindelse har jeg også et spørgsmål. Har I kendskab til personer, som efter ca. 4 år har forsøgt at genopbygge blærefunktionen igen, og såfremt hvor lang tid vil det evt. gå? Jeg er en kvinde sidst i fyrrene. For jeres svar på forhånd mange tak.

Svar

Tak for dit spørgsmål. Jeg forstår godt, at det er belastende at skulle have kateteret skiftet så hyppigt. Du bliver fulgt på en urologisk afdeling, hvor de er eksperter i patienter med rygmarvsskade. Hvis der kommer nye behandlingsmetoder, vil læger og sygeplejersker være vidende om dette. Du vil derfor kunne få svar på dine spørgsmål og prøve nye behandlingsmetoder, såfremt du henvender dig til det sundhedspersonale, der behandler dig.

Jeg håber, du må få afhjulpet dine gener bedst muligt.

Med venlig hilsen

Susanne Axelsen
Overlæge, gynækolog

Aarhus Universitetshospital
Afd. for Kvindesygdomme og Fødsler