Sengevædning behøver ikke gå ud over søvnen

boyteddy

Artiklen er udfærdiget af reklamebureauet Dreyer & Kvetny og venligst stillet til rådighed for Kontinensforeningen.
Redigeret af sekretariatschef Aase Randstoft, Kontinensforeningen.
Kilde: KontinensNyt 2, 2008, s. 26

Download hele artiklen

Flere end 50.000 danske børn i alderen 4-15 år tisser i sengen. Det kan være en stor belastning for mange familier. Hjælpemidler sammen med korrekt behandling er derfor en nødvendighed for at lette hverdagen for både barnet og forældrene.

Omkring 10% af alle børn, der starter i 1. klasse tisser i sengen. Det svarer til, at der sidder 1-2 barn i hver 1. klasse. Måske skyldes deres morgentræthed, at de har fået en skæv start på dagen efter skæld ud over nattens uheld. Imens sidder deres forældre på arbejdet med dårlig samvittighed og underskud på søvnkontoen. Sengevædning er en kronisk tilstand hos mere end 50.000 børn her i Danmark. I Kontinensforeningen mærker vi gennem mange daglige kontakter, familiers store frustrationer og bekymringer.

Sengevædning forringer både børns og voksnes livskvalitet betydeligt. Børn, der tisser i sengen om natten, risikerer at blive mobbet, og mange føler sig udenfor og anderledes. Forældrene bliver også stressede over at få afbrudt deres søvn op til flere gange for at skifte sengetøj. Og det er desuden en økonomisk belastning at have vaskemaskinen kørende ustandseligt samt at skulle udskifte madras og sengetøj meget ofte.

Mistrivsel er ikke årsagen
Tidligere troede man, at de natlige uheld i børneværelset skyldtes psykiske problemer og mistrivsel hos barnet, men nyere tids forskning har vist noget helt andet.

Årsagen til, at børn tisser i sengen, er enten en forhøjet natlig urinproduktion eller en blære, der ikke kan følge med kroppens vokseværk. Vores erfaring viser heldigvis, at en meget stor del af disse børn kan behandles med succes. Men fra børnene kommer i kontakt med behandlingssystemet, kan der dog gå lang tid, før behandlingen virker ordentligt og effektivt. I den tid er det altafgørende med gode hjælpemidler, så barnet kan leve et normalt liv. I gamle dage fik børnene store klodsede ‘plejehjemsbleer’ på, og det dur bare ikke. Heldigvis er der dog også blevet produktudviklet på området siden’, siger Søren Rittig, der er overlæge på Skejby Sygehus og har forsket mere end 25 år i børns inkontinens.

En vandtæt løsning
I dag findes der natbleer på markedet, som er specielt designet til større børn, der tisser i sengen. Specialsygeplejerske Ulla Kabbelgaard arbejder på Børneinkontinensklinikken på Næstved Sygehus og fortæller, hvor stor en forskel bleerne kan gøre:

‘Bleerne er en kæmpe hjælp, for børnene vågner ikke, når de tisser i dem, og det betyder meget, at både forældre og børn får deres nattesøvn. Forskellen mellem natbleer til større børn og almindelige bleer er, at de nye natbleer er tynde og diskrete for barnet at bære, og de har en stor sugeevne, der passer bedre til store børn. De helt nye på markedet er derudover tilpasset drenge og piger så sugeevnen er helt optimal i forhold til barnets køn, og de kan købes i de fleste supermarkeder og på apoteket’ – fortæller Ulla Kabbelgaard.

Yderligere information
Kontakt Kontinensforeningen på tlf. 33 32 52 74 – eller skrive en mail med oplysninger om barnets alder og problem på info@kontinens.org

I bogen ‘Børn og inkontinens’ er også opgivet hotlines til behandlingssteder, hvortil man kan ringe.