Nattevæder

Hej.

Jeg har en søn på snart 10 år. Han kan i periode på 1 -1 1/2 måned være helt tørlagt om natten. Så pludselig tisser han i sengen. Og han kan være helt gennemblødt om morgenen, han registrerer slet ikke at han tisser. Vi bruger bleer i disse perioder som kan vare i 2 uger. Nogle gange har han endda to bleer på, og dette er ikke altid nok. Herefter følger igen en “tør” periode…. Hvad skyldes dette? Skal han behandles herfor? Eller er det bedst bare at “se tiden an”?

Svar

Når tilstanden varierer, som du beskriver din søns natlige inkontinens, kan det eventuelt have noget at gøre med din søns drikkevaner om aftenen. Det er altid en god idé at regulere væskeindtaget efter aftensmaden. Udfyld et væske-vandladnings-skema (måle på hvilket klokkeslæt og hvor meget væske der indtages hhv. tidspunkter for toiletbesøg og hvor meget din søn tisser) over 3 normale dage, på den måde kan i selv eller jeres læge aflæse hvordan væskeindtaget både om dagen og om natten påvirker den mængde, der kommer ud igen.

Lav også en blevejningstest – vej bleen tør om aftenen og våd om morgenen – det viser helt præcist hvor meget væske din søn producerer om natten.

Men under alle omstændigheder er det vigtigt at finde den fysiske årsag til, at de tilbagevendende natlige inkontinens-episoder opstår hos en 10-årig. Normalt udreder (undersøger) man og behandler børn med inkontinensproblemer fra 5-års alderen – altså skal man ikke “se tiden an”, men få rådgivning, stillet en diagnose, og eventuelt påbegyndt en behandling.

Ønsker du oplysning om, hvor i landet børn udredes for inkontinens, samt om årsager og behandlinger, kan du downloade og læse pjecen ‘Børn og inkontinens’.