Myten om, hvor meget man skal drikke

drinkwater1_3

Af Professor Søren Nielsen, Chef for Vand og Salt Centret, Aarhus Universitet
Kilde: Professor Søren Nielsen har venligst givet Kontinensforeningen tilladelse til at gengive denne artikel fra 2005

Det er en myte, at vi skal drikke mindst 2 liter vand om dagen. Danskerne drikker vand som aldrig før, men det er en myte, at vi skal have mindst to liter vand om dagen. Tværtimod kan nyrernes evne til at regulere væskebalancen forrykkes, hvis vi drikker for meget.

Danskerne er kommet på flasken. Vandflasken!
Flasken – med kilde- eller danskvand – er blevet en del af det moderne menneskes image på linje med mobiltelefonen og kreditkortet. Hvem kunne vel forestille sig at gå en stille søndagstur i Dyrehaven uden at have en flaske vand indenfor en arms rækkevidde?? Man skulle jo nødig risikere at få væskemangel!

Men en stor del af de store mængder vand, vi hælder indenbords i løbet af en dag, har ingen betydning for væskebalancen og havner direkte i toilettet, fortæller professor Søren Nielsen, som er chef for Vand og Salt Centret på Aarhus Universitet.

Han vil gerne punktere myten om, at alle voksne skal drikke mindst to liter vand om dagen. Det er der nemlig intet videnskabeligt belæg for, fortæller han til lægemagasinet Helse. Hvordan myten om de to liter vand er opstået, kan Søren Nielsen ikke forklare. Den stammer muligvis fra en artikel i et amerikansk tidsskrift, hvorfra budskabet har bredt sig. Men en gennemgang af samtlige videnskabelige artikler om menneskets væskebalance på verdensplan kan ikke dokumentere påstanden.

Forskning på Vand og Salt Centret viser tværtimod, at man kan belaste væskebalancen ve dat drikke for meget. Og dermed øges risikoen for dehydrering i ekstreme situationer.

”Nyrerne tilbageholder kun den væske, som kroppen skal bruge for at opretholde sin væskebalance. Dvs. det retter forholdet mellem salt og vand i blodet. Forholdet er konstant, og al overskydende væske udskilles,” fortæller professor Søren Nielsen.

Ødelægger nyrefunktionen
Et net af vandkanaler i cellemembranen sørger for at transportere vand og salt ind og ud af kroppens celler. ”Men hvis man drikker for meget gennem længere tid, risikerer man at ”slukke” for disse vandkanaler, så nyrernes evne til at regulere væskebalancen nedsættes. Dermed risikerer man lettere at blive dehydreret, hvis man dyrker hård motion eller udsættes for et varmt klima”, siger Søren Nielsen.

Han tilføjer, at man selvfølgelig skal drikke ekstra væske, hvis man er i ekstreme situationer, hvor man sveder meget eller f. eks. har diarré. Men under normale forhold skal man følge sin tørst og kun drikke, når man er tørstig. Søren Nielsen siger, det er blevet en livsstil at drikke kildevand af små smarte plastflasker.

For 10-15 år siden var der ingen, der drak kildevand. Men takket være smart markedsføring kan man i dag ikke bevæge sig udenfor sin gadedør uden at have en vandflaske med sig, – siger professoren, der aldrig selv kunne finde på at slukke tørsten i vand på flaske. ”Kildevand kan indeholde langt flere bakterier end postevand,” siger Søren Nielsen.

Og hvis man er ældre…
Enkelte ældre har nedsat tørstfornemmelse og skal drikke mere, end de har lyst til. Det samme kan gælde personer på vanddrivende medicin samt ved blærebetændelse.

For meget væske om aftenen kan specielt hos ældre eller mennesker med kronisk hjertesygdom medføre øget natlig tissetrang med dårlig nattesøvn til følge. Og mere alvorligt: Hoftebensbrud, fordi de ældre faldet på vej til toilettet.