Min dreng på 7 tisser i sengen

Jeg har en dreng på snart 7 år der tisser i sengen. Det er ikke så unormalt, men jeg synes forløbet er lidt sjov. For 2 år siden gik det rigtig godt – perioderne hvor han tissede i sengen blevet sjældnere og kortere, men så omkring påske gik det galt, og han begyndte pludselig at tisse meget ofte i sengen igen.

Stille og roligt fik “han kontrol” på det igen. og der skete kun sjældne uheld – 1 gang hver 3.-4. uge. Indtil for nogle uger siden hvor det igen er blevet til hyppig nattetisseri. Jeg synes ikke, jeg kan se nogle psykiske sammenhæng – hvor han f.eks. har for meget at tænke på.

For godt et halvt år siden prøvede vi minirin (eller noget tilsvarende – kan ikke huske hvad det hed) for at se om vi kunne slippe helt af med nattetisseriet, men jeg synes ikke det havde nogen effekt. (Han fik en pakke piller – tror der var 30 stk. i). Jeg er ret sikker på, at det skyldes mangel på det hormon, der nedsætter produktionen om natten, da han om dagen ikke tisser oftere end os andre, og når han tisser i sengen om natten, så er det store mængder. Håber I har nogle gode råd, da det er begyndte at gøre min søn ked af det, og jeg synes ikke rigtig at sundhedsplejersken og lægen har nogle løsninger.

Svar

Som jeg læser dit indlæg, kan jeg ikke se, at din søn er blevet udredt (grundigt undersøgt) for sin natlige inkontinens. Altså er der ikke stillet en korrekt diagnose – kun at du formoder, at det kan være mangel på dannelse af det antidiuretiske hormon (ADH). Men det er ikke nok med en formodning. Inkontinens skal udredes, der skal stilles en diagnose, og først herefter kan en behandling startes op.

Hvis ikke din læse eller sundhedsplejersken har indsigt i, hvordan din søn kan blive hjulpet, skal din søn henvises til en læge eller kontinenssygeplejerske, der har speciale med børneinkontinens, ellers bliver han ikke helbredt. Inkontinens går kun yderst sjældent over af sig selv, og det er vigtigt at kende årsagen – det er ikke nok at “gætte” eller prøve sig tilfældigt frem.

Du kan eventuelt downloade og læse pjecen ‘Børn og inkontinens’.

Viden om diagnoser og behandling er første skridt på vejen for både dig og din søn til at få en god snak med både lægen, din søns klasselærer og andre forældre, hvis han fx skal sove ude og have lidt hjælp.