Der mangler offentlige toiletter

Interview med Tine Müller

TineMuller

Af Kristian Bang Larsen, Redaktionen.dk
Foto: Thomas Sjørup, Redaktionen.dk
Maj 2014

Kvinden bag ‘FindToilet’-app’en, Tine Müller, har lidt af inkontinens i 10 år, og har flere gange måttet lade vandet i det offentlige rum. Der er alt for få offentlige toiletter, fortæller hun.

’Jeg var i Hellerup engang, og på stationen var der ikke længere noget toilet. Jeg havde en aftale på Strandvejen, så der rendte jeg med benene klemt sammen, for at holde urinen tilbage. Til sidst måtte jeg gå ind i en indkørsel til en villa og tisse med bukserne nede om anklerne,’ fortæller 65-årige Tine Müller. Hun er kvinden bag app’en FindToilet, som viser vej til nærmeste offentlige toilet.

Tine Müller har lidt af urge- og stressinkontinens i 10 år, og har ofte været nødt til at tisse i parker, haver eller sågar på togperroner. Hun mener, at manglen på offentlige toiletter er en katastrofe for mennesker som hende.

Toiletterne spares væk
’Man skulle oprette nogle flere toiletter, og lade dem være bemandede, så de blev holdt rene og sikre. Der burde også opstilles flere toiletter på stationerne – og gerne på perronerne eller allerhelst i togene,’ siger Tine Müller, der i dag kan holde tissetrangen nogenlunde i ro med blæredæmpende medicin – heldigvis, for hun oplever, at der bliver færre og færre offentlige toiletter. Både kommuner og DSB sparer toiletterne væk, og på cafeer og restaurationer må toiletterne kun bruges af kunder.

’Efter de lukkede toiletterne på Nørreport Station, har jeg nogle gange snydt mig ind på Baresso, der er den nærmeste café, og spurgt nogle af gæsterne, hvad koden var til toilettet,’ siger Tine Müller.

Men det er ikke kun manglen på toiletter, der frustrerer hende. Det er heller ikke let at finde et toilet, hvis man ikke i forvejen er stedkendt.

’DSB har ikke engang en liste eller et kort over, på hvilke stationer der findes toiletter,” beretter Tine Müller, der har lavet ‘FindToilet’-app’en for at gøre det lettere for andre i samme situation at finde de offentlige toiletter. Men det løser ikke hovedproblemet.

’Det er jo ikke nok at vide, hvor toilettet er, når tissetrangen opstår, hvis der er en kilometer derhen til. Der skal bare oprettes nogle flere toiletter,” konstaterer hun.

Find ‘FindToilet’-app’en her.