Piger og drenge fniser ikke – de skriger af grin!

laughing

Af Birthe Bonde, GynObs Klinikken Østerbro, Specialist i musculoskeletal fysioterapi, uroterapeut og sexolog
Kilde: KontinensNyt 1, 2008, s. 25

Download hele artiklen

Hvad gør man, før udtrykket ‘at tisse i bukserne af grin’ bliver en realitet?
Latterinkontinens kan afhjælpes ved at træne og bruge bækkenbunden på en lidt speciel måde – men først skal man jo vide, hvor på kroppen bækkenbunden befinder sig.

Start med at kontakte Kontinensforeningen
og få informationspjecen ‘Stressinkontinens og bækkenbundstræning’. Find omtalen på foreningens hjemmeside. I pjecen er der blandt andet et afsnit om, hvordan man skal finde og optræne bækkenbunden til at kunne lukke, hver gang trykket stiger inde i maven ved fysisk aktivitet og latter. Det kaldes også knibeøvelser.

Målet med knibeøvelser ved denne form for inkontinens er god koordinering/parathed. Årsagen til at du bliver våd, er nemlig at du ‘snubler’ med din bækkenbund. Det vil sige, at det er rigtig godt at lære, hvordan man ‘lukker’ bækkenbunden, lige før man slår sig på lårene og griner højt og inderligt. Man bruger nogle teknikker til at finde de rette muskler til at hjælpe bækkenbunden med at spænde under latteren. Det kan gøres ved fx at bide om fingeren under latter, suge maven ind under grin, slå sig på lårene (bukke sig sammen) under grin samt lade være med at slå nakken tilbage.

Musklernes samarbejde
Det kan måske lyde mærkeligt, men bækkenbunden har det ligesom alle andre muskler i kroppen. Den kan godt lide at arbejde sammen med andre muskler. Fx arbejder fingermusklerne sammen med tungemusklerne. Det ses tydeligt med børn, der skal lære at skrive. Der kører tungen rundt om læberne, samtidig med at der skrives.

De muskler, der samarbejder med bækkenbunden, er læbernes muskler og halsens bøjemuskler. Derudover er det mavemusklerne, der primært bestemmer om bækkenbunden skal spændes eller slappes af.

Når man spænder de nederste mavemuskler – suger navlen ind, og bækkenbunden spændes. Når man puster maven ud og presser med mavemusklerne, slapper bækkenbunden af – det sker, når man slår en prut.

Derfor er det utrolig vanskeligt at klukle, hvor maven hopper ud i takt med latteren, have åbne læber – smile rigtig meget – samtidigt med at man lægger nakken tilbage under latteren. Alt det får bækkenbunden til at slappe af – og så bliver man utæt.

Hvis man synes, det er lidt vanskeligt at lære bækkenbundstræning, kan man få en henvisning fra sin læge til en specialuddannet fysioterapeut. Fysioterapeuten kan måle på bækkenbunden og forklare den rette koordinering af musklerne. Både unge og ældre vil få stor glæde af bækkenbundstræning. Jo før det læres, jo bedre – for både piger og drenge.