Kan prolaps give følelsesløshed i hælen?

I det sidste halve år har min venstre hæl været lidt følelsesløs. Hos en fysioterapeut/osteopat fik jeg konstateret, at det kommer fraunderlivet. Min læge har konstateret prolaps (vist nok rektal prolaps). Jeg har læst meget om underlivet og lavet mange knibeøvelser og gymnastik for at styrke underlivet. Jeg fik at vide hos fysioterapeuten, at det kan være meget svært at lave knibeøvelser ved prolaps. Jeg er nu kommet i tvivl om de øvelser, jeg laver, er helt forkerte. Jeg har lavet yoga, pilates og øvelser fra programmet knibnu og fra bogen ‘Bækkenbund i topform’. Jeg ønsker at få den korrekte behandling og gerne de rigtige øvelser for at komme videre. Håber, at I kan hjælpe mig videre.

Svar

Jeg har ikke hørt om en sammenhæng mellem følelsesløshed i hælen og prolaps, og jeg har svært ved at forstå, hvordan din fysioterapeut har kunnet finde en sammenhæng.

Prolaps af underlivet – også kaldet genital prolaps – betyder at skedevæggen eller livmoderen synker ned i skedeåbningen. Årsagen er som regel børnefødsler, hvor skedevæggenes og livmoderens ophæng er blevet forlængede. Rektal prolaps er noget ganske andet, idet det betyder, at endetarmen kommer ud ad endetarmsåbningen. Knibeøvelser kan nogle gange afhjælpe gener i forbindelse genital prolaps, men det er selvfølgelig vigtigt, at man udfører knibeøvelserne korrekt.

Det lyder som om, du kunne bruge noget mere forklaring på dine underlivsproblemer, og det kunne være en god ide, hvis du taler med en gynækolog og eventuelt bliver henvist til en specialuddannet fysioterapeut, som kan undersøge, hvor god du er til at knibe.

Du finder en fysioterapeut med speciale i bækkenbund på hjemmesiden: www.gynobsgruppen.dk.

Med venlig hilsen

Ulla Due
Næstformand i Kontinensforeningen

Udviklingsfysioterapeut, MS, ph.d.-studerende