Hvad kan din urin vise?

Urinens lugt og farve samt antallet af vandladninger afslører kroppens ve og vel

urinsample

Kilde: sygeforsikring.dk,
Redigeret af sekretariatschef Aase Randstoft, KOntinensforeningen
September 2013

Affaldsstoffer bliver til urin
Urin er de vandopløselige affaldsstoffer, som kroppen producerer, på baggrund af det vi spiser og drikker, og som samtidig ikke svedes ud. Affaldsstofferne filtreres gennem nyrerne, som er det filter for blodet, der cirkulerer igennem mange gange i løbet af et døgn. Mængden af urin vokser i takt med, at blodet pumpes gennem kroppen.

Vi danner ca. 60 milliliter urin pr. time, som samles op i urinblæren, før kroppen giver tegn til, at vi skal skille os af med urinen via en vandladning.

Urinens farve er en indikator
Morgenurin – dvs. den urin, som kroppen danner i løbet af natten – er koncentreret og derfor normalt af en kraftigere gul farve end den urin, som vi udskiller om dagen, som er klar og lysegul.

Man skal være opmærksom på ændringer i urinens lugt og farve, da dette kan være symptomer på sygdom. Det kan også skyldes, indtagelse af medicin eller forskellige former for væske og mad. Fx giver rødbeder en meget rødlig urin, og asparges kan give en ubehagelig lugt.

Urinens lugt og smag
Hvis man indtager 1½ – 2 liter væske om dagen, rummer en normal voksenblære ca. 5-6 deciliter. Det betyder, at man skal lade vandet ca. hver 4. time i dagtimerne.

I tidligere tider – før laboratorieteknikken tog over – brugte lægerne lugtesansen og smagte også på urinen, når de skulle vurdere, om en patient fx kunne have sukkersyge eller ’sukkersot’, som benævnelsen var i 1800-tallet.