Hyppig tissetrang + meget små tåre

Jeg er en pige på 22 år. Især når jeg drikker alkohol, men også kaffe, skal jeg tisse utrolig mange gange gange på kort tid. Når jeg så sidder på toilettet, kan jeg kun klemme meget små tåre ud, det jeg kalder “sjat-pisser”. Det er utrolig irriterende, og jeg synes også det er pinligt, når jeg for 3. gange på en halv time skal ud og tisse, og hver gang er væk dobbelt så lang tid som andre, fordi jeg virkelig skal presse det sidste ud. Jeg har i disse situationer også sværere ved at holde mig, og har et par enkelte gange oplevet at komme til at tisse et par dråber i bukserne. Jeg oplever også tissetræng ved sex, også dette er utrolig hæmmende. Jeg har læst at det skulle hjælpe at spise banan for at holde tissetrangen væk lidt længere end normalt, men det har ikke hjulpet. Jeg håber, I kan give mig nogle gode råd, da jeg ikke har snakket med andre om det før.

Svar

Som du beskriver din hyppige tissetrang kunne det tyde på, at du kan have en blærebetændelse eller anden irritation af blæren – eller at du har udviklet en overaktiv blære (urgeinkontinens). Det er derfor vigtigt, at du hurtigt bliver undersøgt hos din læge.

Ved første kontakt hos lægen vil du blive bedt om at aflevere en urinprøve og få foretaget en gynækologisk undersøgelse. Din læge vil så bede dig om at udfylde et væske-vandladnings-skema ind over normalt en 3-dages periode. Herefter vil din læge – hvis der ikke findes noget ved urinprøven, en podning eller ved den gynækologiske undersøgelse – instruere dig i blæretræning og som oftest også udskrive blæredæmpende medicin.

Du kan – inden kontakten til din læge – læse om den overaktive blære i pjecen ‘Urgeinkontinens – den overaktive blære’.

Prøv også at skære ned på det, der provokerer din blære – alkohol og kaffe – og se, om det hjælper dig. Men vigtigst er det at få kontrol over din blære igen ved en god og dækkende behandling.