8-årig pige med inkontinens- og afføringsproblemer

Hej Gerd Johnsen

Jeg er børnefysioterapeut, og har fået en pige på 8 år til behandling, hun har i lang tid, (måske altid) haft problemer, med at mærke når hun skulle af med afføring og også lidt problemer med tis. Hvilket resulterer i at hun kommer hjem med streger/lidt afføring i bukserne, herudover sker det også i hjemmet. Ifølge forældrene er hun blevet undersøgt flere gange blandt andet i Viborg siden hun var 4 år, men der er ikke rigtig noget, der hjælper. Nu er hun så blevet henvist til mig, som er børneterapeut i kommunen, og ikke har nogen større viden indenfor dette område, det virker lidt hovsaagtig, nå nu prøver vi det.

Jeg kan ikke rigtig se, at jeg kan lave bækkenbundstræning med en 8-årig pige, så jeg står lidt på bar-bund og ved ikke rigtig, hvad jeg skal gøre og gribe i. Forældrene fortæller, at pigen for 4 ½ år siden var indlagt på børneafdelingen, hvor de prøvede at tømme hendes tarm. Pigen får et afføringsmiddel, der vist nok hedder modocon eller lignende, og det er lidt forskelligt, nogen gange stopper det, så hun ikke kan komme af med afføringen, og andre gange siver det.

Derudover er pigen ikke så høj, og har forsinket knoglealder, men følger sin egen vækstkurve. Så vidt jeg ved, er pigen ikke blevet undersøgt fysisk, om der er noget i vejen med hendes lukkemuskel. Hvis I har nogen som helst ideer til behandling/træning eller henvisning til andre fagfolk, som måske kunne hjælpe, tager jeg imod alt med kys´-hånd.

Mvh

Maria, Fysioterapeut, Herning kommune

Svar

Kære Maria

Pigen, som du har fået henvist, skal undersøges fysisk – have scannet tarmen og blæren – og der skal udredes og stilles en diagnose, før den korrekte behandling igangsættes.

I første omgang vil jeg anbefale, at du bestiller temapakken ‘Børn og inkontinens’, som foreningens børneinkontinensspecialister har været med til at skrive – du finder også informationer til professionelle børneinkontinensspecialister heri.

Du og pigens forældre kan også have stor gavn af at se de små undervisningsfilm, som er at finde på foreningens hjemmeside.

Dernæst vil jeg råde dig til, at pigen henvises til Center for Børneinkontinens Aarhus Universitetshospital, Skejby – eller et af de andre hospitaler med en specialafdeling, der er anført i Kontinensforeningens oversigt over klinikker.

Med venlig hilsen

Gerd Johnsen
Specialsygeplejerske