Når børn skal undersøges for urininkontinens – hvad er det, vi gør?
Af Ulla Kabbelgaard, Klinisk Sygeplejespecialist, Leder af Børneinkontinensklinikken Storstrømmens Sygehus Næstved
Kilde: KontinensNyt 1, 2006, s. 24
Når man lider af urininkontinens, er det naturligvis vigtigt at finde ud af årsagen for at kunne vælge den rigtige behandling. Det gælder, uanset om det er om dagen, om natten eller både og.
Når man møder til undersøgelse, er de fleste blevet bedt om at medbringe et væske-vandladnings-skema. I skemaet noterer man, som regel i 3 dage, hvor meget man drikker, og hvor meget man tisser. De oplysninger er meget vigtige, når det skal vurderes om urinblæren arbejder normalt eller ej.
Det er også vigtigt, at undersøge om urinen er normal. Derfor skal man tisse i en lille beholder, når man møder til undersøgelse. Urinen bliver herefter undersøgt for, om den indeholder fx bakterier, sukker eller blod.
Nogen gange undersøger vi, hvordan blæren arbejder, mens man tisser. Det foregår på et specielt toilet, der kan måle, hvor stor en portion man tisser, og hvordan blæren trækker sig sammen, mens man tisser. Det er næsten som at tisse på et almindeligt toilet og gør ikke ondt.
Til sidst scanner vi urinblæren for at se, om blæren er god nok til at tømme sig. Desværre er der mange der er bange for at blive skannet, fordi de tror, det gør ondt. Det gør det slet ikke. Man beholder al sit tøj på, og har bare et lille stykke bart maveskind. Der kommer en lille klat creme på maven. Selve scanneren kan se forskellig ud fra sted til sted. Nogle er store og står på gulvet ved siden af undersøgelsesbriksen. Andre er på størrelse med en hårtørrer. Men fælles for alle er, at det lille scannehoved, der sættes på maven, ikke er større end en kop. Det kan kilde lidt, mens den scanner, og cremen er lidt fedtet og måske lidt kold. MEN det gør ikke ondt.
Når alle undersøgelserne er lavet, aftales hvilken behandling der skal vælges, og om der evt. er andre yderligere undersøgelser der er nødvendige.
Så der er ingen grund til at være bange for at komme til undersøgelse. Glæd dig i stedet til at komme, så vi kan få løst problemet så hurtigt som muligt.