Min kæreste tisser i sengen

Hej.

Jeg er en kvinde med en kæreste i starten af 30’erne, der nogle gange tisser i sengen om natten. Han lader til at være utrolig flov, hvilken jeg på den ene side ikke synes han skal være, men samtidig kan jeg jo godt forstå han er det, da det er et rimelig tabubelagt emne. Jeg har desværre ikke fået mig selv til at snakke med ham om det. Hvis det sker hjemme hos ham, er det nemt at “overse”, men den første gang det skete hjemme hos mig, sagde han at han måtte have spildt et eller andet (ergo han ville ikke indrømme det).

Den næste gang det skete hos mig, sagde han, at han havde haft et lille uheld, og tilbød at sørge for, at sengetøjet blev vasket osv. Jeg sagde selvfølgelig til ham, at han ikke skulle tænke på det, og at jeg nok skulle tage mig af det. Jeg er dog imidlertid lidt bekymret for ham, og det bliver ikke bedre af, at jeg læser om de forskellige grunde der kan ligge bag. Han drikker sjældent vand (han siger at han tit får ondt i maven af vand, og han har desuden generelt ret ofte maveproblemer).

Samtidig drikker han ret meget stærk kaffe, hvilket i sig selv sikkert heller ikke er alt for sundt. Vi hygger os med nogle få øl eller lidt vin om aftenen et par gange om ugen, og det kan jo være at det også fremprovokerer det. Hvis vi har været til fest og er blevet fulde, er der størst chance for at uheldet er ude. Af hvad jeg har registreret sker det i hvert fald en gang om måneden, at han tisser i sengen, men det sker sandsynligvis oftere, da vi kun sover hos hinanden 2-3 gange om ugen. Har I nogle gode råd til, hvordan jeg bedst kan tage snakken med ham? Jeg synes selvfølgelig, han burde gå til lægen med det. Og er der evt. nogle særlige rullemadrasser, I kan anbefale? Jeg vil så gerne hjælpe ham, og er taknemmelig for alle gode råd jeg/vi kan få. På forhånd tak.

Kh

Den bekymrede kæreste

Svar

Kære bekymrede kæreste.

Inkontinens er et tabu – og er for de fleste et meget svært emne at tage op og tale om. Du har helt ret i alle dine betragtninger om, at din kæreste skal undersøges hos lægen, for at få klarlagt, hvorfor han har natlige inkontinensuheld.

Men, som du også kommer ind på, så kan han/I starte med at se på drikkevanerne – altså hvor meget væske, der indtages efter aftensmåltidet.

Prøv at foreslå din kæreste at skrive ned, hvor meget han indtager og hvor meget han tisser ind over ca. 3 døgn – væske-vandladnings-skemaet (VVS) kan du finde her.

Det er oftest ikke nødvendigt at få mere end 1½-2 liter væske (inkl. kaffe, te, juice, frugt m.m.) om dagen – og det kan være gavnligt for nattesøvnen, hvis man stopper med væskeindtagelse efter aftensmåltidet.