Hvorfor advares der mod tranebær sammen med visse mediciner?

Jeg læste i K-Nyt nr. 1 2015, side 12 artiklen ’RIK med tips og gode råd ved selvkateterisering’. På side 12 står der i afsnittet Undgå infektion – punkt tre – at man bør være forsigtig med at indtage tranebærsaft, hvis man får forebyggende medicin for blodpropper.

Jeg vil være meget glad for at høre nærmere om den begrundelse, da jeg selv får Hjertemagnyl og tabl. Imdur 30 mg dagligt om morgenen.

Det er nemlig således, at jeg for nogle måneder siden startede med håndkøbsmedicin kapsler ”Cran Actin”, 400 mg, som jeg tag 2 kapsler af om dagen. Det har holdt mig fri for bakterier, og nu kan jeg lidt bedre kontrollere min vandladning om dagen, og så har jeg været fri for at indtage antibiotika. Har i flere år tidligere dagligt spist soltørrede tranebær i min morgenmad, men totalt uden effekt. Og jeg har haft mange blærebetændelser.

Jeg reagerer på artiklen i K-Nyt, da jeg jo får Hjertemagnyl og tabl. Imdur, og vil derfor gerne vide, hvad tranebær gør ved blodtryk og blodpropper, og hvordan man har fundet frem til, at tranebærsaft har indvirkning på dette. Har talt med mange om dette emne (blærebetændelser) og anbefalet dem at tage kapslerne, på grund af den fantastiske effekt de har haft på mig.

Tak for de mange gode artikler i K-Nyt, som jeg læser med stor interesse, da jeg igennem de sidste 25 år har lidt af inkontinens og nu også af afføringsinkontinens, men det er jo så en anden sag.

Med venlig hilsen

Lis

Svar

Kære Lis

Det er dejligt at høre, at vores artikler i K-Nyt er brugbare.

Med hensyn til tranebær og blodfortyndende medicin drejer det sig om de 2 stoffer til at forebygge blodpropper, som hedder Marcoumar og Marevan. Effekten af stofferne kan blive kraftigere, hvis man samtidig tager tranebær.

Da det ikke er et af de stoffer, som du får, kan du ganske roligt fortsætte med tranebærkapsler og din blodfortyndende medicin. Det lyder jo også som om tranebærkapslerne hjælper dig godt.

Med venlig hilsen

Susanne Axelsen
Formand for Kontinensforeningen

Overlæge på afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler
Aarhus Universitetshospital, Skejby