Danskere løser gåden om sengetisseri

sadkid

Når børn tisser i sengen om natten, skyldes det ikke psykiske problemer, men en ubalance i kroppen, viser dansk forskning

Af Sanne Nyland Christensen, journalist
Kilde: KontinensNyt 1, 2007, s. 28

Download hele artiklen

Når flere end 50.000 børn hver nat vågner op i en pøl af tis, skyldes det hverken psykiske problemer eller mistrivsel. Sådan lyder meldingen fra Skejby Sygehus, hvor et hold forskere netop har påvist en ny årsag til, at op imod 10 % af landets syv-årige poder tisser i sengen.

‘Vores forskning har vist, at børn tisser i sengen på grund af fysiske problemer. En tredjedel af dem har en blære, der er så lille, at bægeret populært sagt løber over i løbet af natten, mens de resterende lider af for stor urinproduktion. Noget vi nu kan forklare med en unormal høj og hormonbetinget saltudskillelse i de tilfælde, som vi hidtil har haft problemer med at behandle, men måske i fremtiden får en mulighed for at afhjælpe, fordi det er lykkedes os at løse gåden’, siger overlæge Søren Rittig, projektets klinisk ansvarlige og koordinator for Center for Børneinkontinens på Skejby Sygehus.

Han glæder sig over resultatet, som har vagt en del opmærksomhed i USA efter offentliggørelsen i det ansete internationale fagtidsskrift ‘American Journal of Physiology – Renal Physiology’, fordi det baner vejen for ny behandling og kan nedbryde den sejlivede myte om, at børn bliver sengevædere på grund af psykiske problemer.

Sekretariatschef for Kontinensforeningen, Aase Randstoft, vurderer, at hovedparten af de inkontinente skolebørn herhjemme kunne slippe for at sove på våde lagner eller med ble, hvis alle fik den rette information, diagnose og behandling – i stedet for at skulle forbi børnepsykologen, som efter hendes eget udsagn ikke har en uddannelse i blære- og tarmfunktioner. For som sekretariatschefen siger:

‘Der er jo tale om normale, friske og velbegavede børn, som hver nat lider et nederlag, man i stort omfang kunne undgå, hvis der en gang for alle blev gjort op med de mange misforståelser og fordomme om, at børn tisser i sengen, fordi de har det skidt. Jeg kan få ondt i maven ved tanken om de børn og familier, der fejlagtigt trænges op i en krog og hives gennem psykologbehandling, fordi mange pædagoger og skolesygeplejersker tror, at nattevædning skyldes et psykisk problem’, siger Aase Randstoft.

CA. 50.000 danske børn i alderen 5-15 år tisser i sengen om natten:

  • En tredjedel gør det ifølge forskerne, fordi deres blære er for lille
  • Resten producerer typisk for meget urin – blandt andet på grund af en ubalance i kroppens produktion af et hormonlignende stof, som dannes i nyrerne og blandt andet regulerer saltudskillelse og urinproduktion.