Behandler man inkontinens med hormoner i Danmark?

Jeg har alt for længe gået til udrednig for inkontinens på flere hospitaler, men på ingen hospitaler er man nået frem til en behandling endnu. Ingen taler om hormoner – jeg føler nærmest at det er et fyord.

Jeg har, siden jeg var 40 år, fået hormomer, også efter en blodprop i 1996. Her jeg fik jeg at vide, at jeg skulle tage dem.

Hen ad vejen er de langsomt fjernet, fordi alle læger blev så hormonforskrækede. Nu får jeg Vagifem 2 om ugen og 2 evicontiplastre.

Jeg har indenfor de sidste 2 år haft en slem inkontinens både stress og natlig tranginkontinens. Nu har jeg lige læst en artikkel om hormonbehandling af ældre kvinder bla. i Sverige og USA.

Jeg vil gerne starte på en hormonbehandling, men jeg føler det er svært i systemet her i Danmark.

Kan I hjælpe mig med et svar?

Svar

Da jeg ikke ved, hvor gammel du er, har jeg lidt svært ved at rådgive dig. Men Vagifem er på alle måder ikke “farligt” at anvende, da det ikke kommer over i blodbanen. Det virker så til gengæld også kun på slimhinderne i skeden, urinrøret og blæren.

Som jeg forstår det, anvender du Evicontiplastre. Ønsker du hormon udover disse 2 stoffer?

Du skriver heller ikke, hvad det er for en blodprop, du har haft. For at kunne rådgive dig, er det vigtigt at vide, hvor den har siddet, og om der arvelig tendens i din familie til blodpropper.

Det altid svært at rådgive en patient, som man ikke sidder overfor og kan spørge om alle disse oplysninger og flere til. Jeg vil derfor anbefale dig at tale med din egen læge og eventuelt blive henvist til en specialist i Urogynækologi.

Håber du kan bruge mit svar til at komme videre.

Med venlig hilsen

Susanne Axelsen
Formand for Kontinensforeningen

Urogynækolog
Aarhus Universitetshospital, Skejby