3 ½ år – tisser meget i bukserne og nu også i sengen

Vores søn på 3 ½ er begyndt at tisse rigtig meget i bukserne og nu også i sengen, som ikke tidligere har været et problem. Han blev renlig 1 ½ måned før han blev 3. Og smed bleen både om dagen og natten samtidigt. Han er så startet i børnehave.

Han er en dreng der er lidt forsigtig i starten, indtil han bliver tryg ved omgivelserne, og de folk der er omkring ham. Efter sommerferien havde han en uheldig episode i børnehaven, hvor han var gået på toilettet lang fra de voksne. Hvilket resulterede i at han sad alene i 20 min. før der kom nogen og tørrede ham. Efterfølgende er han begyndt at fortælle os, hver gang han skal på toilettet. Han har rigtig mange uheld i børnehaven og hjemme. Nogen gange 4-6 gange på en dag. I øjeblikket går der ikke en dag, uden han får tisset i bukserne. Han kan finde på at sidde i sofaen og tisse, uden at han reagere på det. Og tisser også i bukserne på vej ud til bilen fx.

Vi har været på inkontinensklinikken, som mener at det måske skyldes afføringen pga. den uheldige episode i børnehaven efter sommerferien. På klinikken har vi fået scannet hans blære. Han har en god, stor blære, og tisser i gennemsnit ca. 100 ml. pr. gang, hvilket er flot, har vi fået fortalt. Det betyder også, at når han har uheld, så er det som regel hele blæren, der tømmes. Vi føler at vores søn er ligeglad med sit tisseri. Han kan sidde længe med et par bukser, han har tisset i. Vi er lidt rådvilde over, hvad vi skal stille op. Vi føler ikke, vi kommer nogen vegne ved at skælde ud, og vi har svært ved at finde ud af, hvordan vi skal gribe det an? Med til historien er også, at mor og far gik fra hinanden for et år siden, uden der umiddelbart var nogen stor reaktion fra vores søn. Dagligdagen fungere, og vi er fælles om børnene, og de ser os begge meget i hverdagen. Vores tanke er selvfølgelig, at det er noget psykisk pga. den dårlige oplevelse og en reaktion på mor og far? Håber I har nogle gode ideer eller forslag?

Venlig hilsen

De rådvilde forældre

Svar

Kære rådvilde forældre

Tak for det lange og gode indlæg om jeres søn på 3 ½ år, der har problemer med at tisse i bukserne om dagen.

Børn udvikles både fysisk og psykisk forskelligt. Jeres dreng er kun 3 ½ år. Det er ikke unaturligt, at mange børn i en tidlig alder først smider bleen og så får “tilbagefald” – og skal have en god bukseble på en overgang som et hjælpemiddel i dagligdagen i børnehaven. Specielt er det vigtigt, at barnet ikke går rundt med våde bukser eller flyverdragt om vinteren – her er løsningen for de små børn en god og sugende bukseble, som de ofte selv kan skifte. Men udgangspunktet er naturligvis, at de får hjælp af pædagogerne. Det er først omkring 5-års alderen, at man udreder og påbegynder behandling, så barnet er klar til at komme i skole, hvor man jo skal klare mange flere ting selv, end i børnehaven.

Det er yderst sjældent, at blæren reagerer på psykiske problemer i dagligdagen – altså fx. jeres skilsmisse eller hans oplevelser på børnehavens toilet.

Vi anbefaler altid forældre at få en grundig information om børn og inkontinens, så der er en solid viden at bygge på, før man taler med børnehavens pædagoger, som ofte har en meget begrænset viden om forebyggelse og behandling af inkontinens hos børn. Det kan også være en god idé at tage en snak med jeres sundhedsplejerske.