Om kroppens væsker – vidste du det?

vaesker

Kilde: Helsemagasinet Sundhed
Redigeret af sekretariatschef Aase Randstoft, Kontinensforeningen
September 2013

Urin
Urin dannes i den proces, som opstår, når blod filtreres på sin vej gennem nyrerne. I alt filtrerer vi gennemsnitligt 180 liter væske pr. døgn. 98 % af væsken bliver absorberet af blodet, mens de resterende 2 % udskilles som urin. Der dannes mellem 1 og 2 liter urin, som er affaldsstoffer fra blandt andet forbrændingsprocesser i kroppen. Mængden kan variere i forhold til sygdom, fysisk aktivitet og væskeindtag.

Sved
Vi sveder hver dag med vores 2-4 millioner svedkirtler for at køle kroppen af. Men mængden afhænger af flere ting – fx klimaet i det land hvor vi er, hvor stort vores aktivitetsniveau er, samt hvordan vores krop er indrettet. På 1 døgn sveder og udånder vi normalt 1 liter, men det tal kan stige med flere liter i forbindelse med feber, stærk varme eller hård træning. Elitesportsmennesker kan svede op til 2 liter i timen ved udøvelse af ekstremsport.

Afføring
Vi udskiller mellem 150 og 250 gram afføring pr. døgn. Mængden kan variere i forhold til, hvor meget væske der er i afføringen – om man har hård afføring, lind afføring eller tynde diarréer. Det er individuelt hvor mange gange i døgnet, man skal af med afføringen – det afhænger af de den måde kroppen signalerer afføringstrang på.