, , , ,

Seksualitet og inkontinens – jagten på de lykkebringende hormoner

Af Karen Thorup Buch
Urologisk sygeplejerske & master i sexologi

Seksualitet og inkontinens er et meget tabubelagt emne, trods vi i vores samfund mener, vi ikke har tabuer omkring vores seksualitet. Man skal pludselig sige ord, man aldrig tidligere har brugt. Man skal fortælle noget om sig selv og sine følelser, noget som kan være meget svært for mange.

Jeg har været sygeplejerske i mange år og har mødt rigtig mange patienter med inkontinensproblemer, og det er meget sjældent, at patienterne nævner problemer med sexlivet. Mange, der har problemer med inkontinens, føler dog det påvirker deres sexliv rigtig meget – dette gælder både kvinder og mænd.

Svære følelser og manglende kommunikation

Gængs for mange er, at man isolerer sig socialt, fysisk og psykisk, hvilket kan påvirke det intime liv. Hvis man ofte/let får blærebetændelse, har man også fået at vide, man skal være omhyggelig med hygiejnen og vaske sig efter samleje.

Det kan give dårlig samvittighed over ikke at kunne slå til som f.eks. kvinde, en sorg over at miste noget væsentligt i tilværelsen – og ens selvopfattelse kan også ændre sig. Det kan være svært at kommunikere dette videre i parforholdet, og det kan medføre, at man trækker sig fra hinanden.

Som partner kan man føle skyld og skam over, at man stadig har sine seksuelle behov intakte og gerne vil være sammen. Ved manglende kommunikation kan det gå ud over intimiteten og give store udfordringer i parforholdet.

Hvis inkontinens opleves som sygdom, der medvirker til, at man ikke har lyst/overskud til et aktivt sexliv, kan det give frustrationer, der kan medvirke til misforståelser og følelsen af skyld. Dette kan give en dårlig kommunikation imellem parret, som medfører parforholdsproblemer.

Hvis man har problemer i parforholdet, holder man ofte op med at røre og kramme/kysse hinanden, der gør, at man ikke får dannet de hormoner, der skal til i kroppen, for at kunne agere i livets op og nedture. På denne måde kan problemet vokse.

Min mand tror nok, jeg ikke vil ham mere. Men åh!… Hvor er det svært at få snakket om!

Men det er netop det, der er så vigtigt!

Hvorfor er intimitet så vigtigt?

Hud mod hud kontakt frigiver endorfiner, som er en type af hormoner, der dannes i hjernen og bland andet nedregulere følelsen af smerte og kan give en følelse af eufori. Endorfiner er forbundet med at reducere smerte og stress, og øge følelsen af lykke.

Ved kram, kys og sex udskilles også et andet hormon – oxytocin – det kaldes populært for ”kærlighedshormonet”. Oxytocin giver en følelse af lykke og velvære, og derfor menes det at have betydning for, når mennesker knytter tætte bånd til hinanden.

Få en henvisning til sexolog, hvis du har brug for hjælp

Som patient har man mulighed for at få en henvisning til en sexolog, som kan varetage den terapeutiske behandling og kan foreslå f.eks. cremer, smertelindring og alternativer til samleje.

 

Artiklen er fra K-NYT december 2024.