Udredning – en kæde med flere led

soginformation

Når blæren ikke fungerer naturligt, mærkes det lige med det samme.

Inden udredningen hos lægen, er det en god idé at søge viden om inkontinenstyper og behandlingsmuligheder.

Når man er forberedt og eventuelt har skrevet sine spørgsmål ned, bestilles tid til et lægebesøg. Ved konsultationen spørger lægen ind til forskellige ting. Drejer det sig om urininkontinens, skal lægen udlevere et væske-vandladnings-skema (VVS).

VVS-skemaet er et grundlæggende redskab for, at diagnosen kan stilles. Via dette kan blærens “arbejdsrytme” aflæses. Det er derfor vigtigt, at man i de 3 dage og nætter, hvor skemaet skal udfyldes, gør sig umage.

Ved den efterfølgende konsultation hos lægen, foretages en gynækologisk undersøgelse for kvinder. Mænd får undersøgt deres prostata. Der laves også en urinanalyse.

Til slut samles resultaterne af de forskellige undersøgelser, og diagnosen stilles. I nogle tilfælde kan behandlingen igangsættes med det samme. I andre bliver man henvist til en specialafdeling. Der er mange behandlingsmuligheder – og gennemsnitlig kan 7 ud af 10 blive deres inkontinens kvit.

På trods af de gode muligheder for at blive helbredt for inkontinens – tøver mange inkontinente alligevel i årevis med at tage fat på problemet. Men inkontinensproblemer går kun yderst sjældent over af sig selv. Det kræver en tilbundsgående undersøgelse, før der er hjælp at hente.

Så derfor søg viden og søg læge!