Fire ører hører bedre end to

Et lægebesøg er for især ældre ofte forbundet med en del bekymring om flere forskellige ting – påklædning, nervøsitet for at komme for sent, om man nu får fortalt lægen alt det vigtige – alt sammen noget, der kan stresse. Derfor vil nogle føle sig mere trygge, hvis de har pårørende med til lægebesøg.

Og selvom langt de fleste ældre er særdeles velorienterede og skarpe til at gå på nettet, er der stadig en del, der ikke har computer i hjemmet eller ikke føler sig trygge ved at bruge de forskellige søgefunktioner.

Derfor kan det være en god idé, at en god ven eller pårørende hjælper med fx at finde information om præcis det eller de problemer, som sygdommen eller symptomerne drejer sig om. Information fra patientforeningers hjemmesider kan eventuelt printes ud og tages med til lægebesøget. Med papir i hånden kan det være lettere at notere, hvilke emner man ønsker, at lægen uddyber.

Med viden i bagagen og en god ven eller pårørende med hos lægen kan det være lettere for den ældre at få det maksimale ud af en konsultation, som oftest er afsat til blot 15 minutter. Er man ikke tilfreds med forløbet ved første konsultation, er det ingen skam at bede om en ny og lidt længere tid hos lægen.

Som pårørende er det også en god idé at have aftalt i forvejen, hvor meget man skal “blande sig”. Nogle vil gerne have deres pårørende til at håndtere det hele, hvor andre foretrækker at have en ‘back-up-person’, som diskret gør opmærksom på, hvis den pårørende glemmer at oplyse væsentlige ting.

God forberedelse og støtte giver tryghed og hjælper både patienten og lægen.