Hvad har pollenallergi, havearbejde og trampolinhop at gøre med inkontinens?

Foråret og sommeren er plantetid og indbyder til udendørs aktiviteter. Der er normalt meget at tage fat på, og de fleste af os er glade for sol, sommer, varme og lange, lyse aftener.

Foråret og sommeren påvirker også naturen – alt springer ud – dejligt for mange – dog lige med undtagelse af en stor gruppe allergikere. Det er ikke sjovt, når øjnene og næsen løber – for ikke at tale om kløe i halsen og hosteanfald.

Men hvor er det så lige, at inkontinens ‘spiller sammen’ med hoste, tunge løft ved havearbejdet – og den meget populære havetrampolin?

Jo, der kan faktisk ofte sættes lighedstegn mellem diagnosen stress-inkontinens – også kendt som anstrengelsesinkontinens – og disse aktiviteter. For har man svage bækkenbundsmuskler, så provokeres inkontinensepisoder af netop nys, host og løft – samt en tur på trampolinen med ungerne.

Oplever du inkontinens, der afholder dig fra de sjove, hyggelige og sociale fritidssysler, er det på tide at bestille tid hos din læge. Bed om at få foretaget en undersøgelse, fordi du har inkontinensgener. Undersøgelsen kaldes Minimal Care – og består af følgende:

  • Instruktion i udfyldelse af et væske-vandladnings-skema (kan med fordel udfyldes i forvejen og medtages til konsultationen)
  • En urinundersøgelse (stix for blod, protein og bakterier)
  • En gynækologisk undersøgelse med knibeprøve for kvinder
  • En undersøgelse af prostatakirtlen for mænd.

Når du kontakter din læge, så bed altid om ekstra tid – undersøgelsen tager mere end 10 minutter!

Illustration af Linda Gil