Din læge er en samarbejdspartner – ikke et orakel!
Din læge modtager ikke åbenbaringer! Det skal ikke være en gættekonkurrence for lægen, når du henvender dig. Har du svært ved at få forklaret, hvordan du egentlig har det – eller er du undervejs bange for at glemme spørgsmål, er det en fornuftig ting at forberede sig godt før besøget hos lægen.
Praktiserende læger skal tænke hurtigt, da de alle dagligt skal tage stilling til mange forskellige sygdomsproblematikker. Inkontinens er et meget stort område, som kan have vidt forskellige årsager. Derfor er det en stor hjælp, hvis du hjemmefra har skrevet en seddel over, hvordan din inkontinens generer dig i dagligdagen. Det er også vigtigt, at din læge lytter og foretager den undersøgelse, som han har en vejledning om.
Undersøgelsen, som din læge skal foretage, betegnes som Minimal Care. Det er en forundersøgelse, som hjælper med til at finde frem til den diagnose, der er årsagen til, at du enten ikke kan holde på urinen eller afføringen, eller det omvendte – at du ikke kan komme af med urin eller afføring.
Et væske-vandladnings-skema, hvor du ind over 3 dage noterer, hvor meget du drikker, hvor meget du tisser samt klokkeslættene – og også de gange, hvor du ikke når toilettet.
Drejer det sig om afføringsproblemer, er det lige så vigtigt at notere ned, hvornår det går galt, eller hvor mange dage forstoppelsen varer.
Lægen kan forholdsvis let stille den foreløbige diagnose – eller arbejde sig frem til, hvad inkontinensen skyldes, når der samtidig følges op med en gynækologisk undersøgelse for kvinder og for mænd en undersøgelse af prostatakirtlen – samt foretages en laboratorieundersøgelse af afføringen/en stix af urinen.
Kommer din læge frem til en diagnose, igangsættes en behandling – og I følger sammen op på, om behandlingen hjælper via efterfølgende aftalte konsultationer.
Kommer din læge ikke frem til en klar diagnose, skal du henvises til en specialafdeling eller en speciallæge. Er din læges henvisning korrekt udfyldt og vedlagt væske-vandladnings-skemaet og de øvrige undersøgelser, har speciallægen et godt grundlag for jeres første samtale samt til at bedømme, hvilke nødvendige undersøgelser, der videre skal foretages.
Men husk på, det er dig, der er patienten. Det er derfor også dit ansvar at give de bedst mulige oplysninger – også selvom du har svært ved at tale om din inkontinens.
Som medlem af Kontinensforeningen får du adgang til alle informationer – også dem der ligner din egen situation.