Hvad gør man, når lægen ikke vil udrede for inkontinens?

Forleden havde jeg en yngre kvinde i telefonen. Hun fortalte, at hun længe har haft problemer med, at hun lækkede urin – både om dagen og om natten. Hun var mildt sagt fortvivlet.

Mit første spørgsmål var som altid: ‘Hvad siger din læge’.

Det viste sig, at hun faktisk allerede havde været hos sin læge, men at hun nu søgte råd, fordi hun var bange for at gå ud, når hun blev inviteret til sociale begivenheder som middag, fest eller teatertur. For hun var afhængig af, at der var et toilet i nærheden, da hun gik på toilettet flere gange i timen.

Jeg spurgte ind til, hvilke undersøgelser hendes læge havde foretaget. Det viste sig, at hans eneste indsats var at skrive en henvisning til en gynækolog.

Hendes læge havde altså hverken givet hende et væske-vandladnings-skema (VVS) med hjem til udfyldelse, undersøgt en urinprøve eller foretaget en gynækologisk undersøgelse!

Hvad der stod i henvisningen til gynækologen vidste hun ikke, men det har næppe været en begrundet henvisning med et diagnoseforslag vedlagt det obligatoriske væske-vandladnings-skema (VVS).

Gynækologen fortalte hende da også, at henvisningen var ufuldstændig, hvorfor hun bogstaveligt talt blev sendt retur til sin egen læge, hvilket hun naturligvis blev meget ked af – og hun har nu nærmest opgivet systemet.

Hun føler, at hun som eneste og meget dyre løsning kun har bleerne. Samtidig står hun tilbage med stor mistillid til sin læge. Faktisk fortalte hun, at hun ikke havde lyst til at kontakte ham igen med sine inkontinensproblemer.

Desværre måtte jeg fortælle hende, at uden en grundig udredning gennem den praktiserende læge, kunne hun ikke få stillet den diagnose, der gør, at hun kan komme i korrekt behandling.

Der er i en sådan situation kun to ting, hun kan gøre – overvinde sig selv og forlange at blive udredt hos sin nuværende læge – hvilket jo er hans job – eller gennem borgerservice skifte til en anden praktiserende læge i kommunen.

Før et lægeskift er det en god idé at ringe og forhøre sig hos den kommende nye lægepraksis, om de tager udredning for inkontinensproblemer seriøst. Det burde ikke være nødvendigt, men det er langt fra første gang, Kontinensforeningen er blevet kontaktet af patienter, der ikke er blevet grundigt udredt med Minimal Care for deres inkontinensproblemer, når de – ofte efter flere år med inkontinensgener – henvender sig til deres læge.

Enhver dygtig praktiserende læge kan med Kontinensforeningens Udredningsservice hjælpe alle sine inkontinente patienter uden at skulle afsætte flere timer til de 2-3 konsultationer, der skal til for at opfylde kravet til Minimal Care – samt kravet til en fyldestgørende henvisning til en specialafdeling eller en gynækolog, hvis der findes tegn på nødvendigheden af dette under den fysiske undersøgelse.