Uklare regler om inkontinens og svømmehaller

swim

Af og til er der nogen, der ringer og spørger, om man må bade i svømmehallen, hvis man er inkontinent. Det primære råd er, at man skal orientere sig om reglerne i sin lokale svømmehal, for der er meget forskellige informationer på området.

Gudrun Gjesing, som er gået i dybden med denne inkontinensproblematik, er via sit arbejde som svømmeinstruktør inden for handicapidrætten tæt på mange forskellige mennesker, der udover deres handicaps ofte også har problemer med urin- og afføringsinkontinens. Derfor oplever hun tit at få spørgsmål fra personalet på specialinstitutioner og svømmeinstruktører, om personer med inkontinens må komme i svømmehal, varmtvandsbassin og spabad – og – om de skal have specielle badebukser og badedragter på – og hvor kan man købe disse.

Gudrun Gjesing fortæller, at mange tror, at de ikke kan/må gå i svømmehal, hvis de er inkontinente. Nogle har oplevet at blive afvist eller få påbud om at bære specielle svømmedragter, fordi “man” siger, at sådan er reglerne. Men hvem er egentlig “man” – og er der generelle regler på området, eller er det individuelt, hvordan reglementerne er sammensat og vedtaget?

“Det kan godt være, at nogle fabrikanter har lavet nogle nye og smarte “aquabukser” – men det er myter og fordomme, vi skal have frem på bordet – ikke nye produkter, som kun giver næring til – ja, netop myter og fordomme”! pointerer Gudrun Gjesing.

Det ville være et positivt tiltag, hvis de offentlige svømmehaller fik et ens reglement landet over omkring inkontinens og badning. Det vil samtidigt være fornuftigt at inddrage fagfolk fra sundhedssektoren omkring inkontinens – og at det klart af reglementet fremgår, at der skelnes mellem urininkontinens og afføringsinkontinens.

Det siger sig selv, at man ikke må gå i vandet, hvis man fx har blærebetændelse eller urinvejsinfektioner. Men urin, der ikke er inficeret, er temmelig uskadeligt for hygiejnen i bassinet. De fleste ved godt, at babyer, store og små børn og sikkert også voksne tisser i bassinet. Men helt sikkert er det, at ligegyldigt hvor specialsyet eller dyr en badedragt eller et par badebukser er, så kan de ikke holde hverken urin eller afføring inde.

Og med henblik på afføringsinkontinens, så tilrådes det, at man af hensyn til andre badende ikke går i vandbassin, idet afføring indeholder colibakterier.

I slutningen af 2014 bringer vi i medlemsbladet K-Nyt, en uddybende artikel om badning og inkontinens. Hvis du vil følge med, så meld dig ind – K-Nyt kan enten læses på medlemsområdet eller fremsendes som tryksag – alt efter hvilket medlemskab, du vælger at tegne.