Tal åbent med din læge om inkontinens

heltOKmontage

Fornylig var der en praktiserende læge, der ringede og spurgte, om foreningen havde nogle plakater, som han kunne hænge op på indersiden af døren til patienttoiletterne i lægehuset.

Han og kollegaerne havde besluttet, at de gerne ville gøre deres patienter opmærksomme på, at det var helt OK at tale med lægerne og personalet om inkontinensproblemer. Og hvad var vel mere oplagt end at starte med at signalere budskabet, der hvor de inkontinente med sikkerhed kommer før eller efter en konsultation – nemlig på toilettet.

Inspireret af Kontinensforeningens hjemmeside var han selv og det øvrige personale blevet opmærksomme på, at det var svært for deres patienter at tale åbent om inkontinens. Lægen fortalte, at det var en skam, at tabuet skulle være den største hindring for, at mange af hendes og kollegaernes patienter ikke direkte nævnede det, når de bestilte tid hos sekretæren. Men til gengæld oplevede alle i lægehuset ofte, at patienterne så at sige på vej ud ad døren i forbifarten nævnede, at der måske var lidt problemer med blæren, som de også gerne lige ville have talt om.

Men i en travl hverdag, har man som læge ikke afsat tid til en dobbeltkonsultation, hvis patienten ikke på forhånd har bedt om det, så tit oplevede lægen og kollegaerne, at de ikke kom til bunds i de inkontinente patienters problemer, selvom de var helt klar over og åbne overfor, at mange af deres patienter ikke havde lyst til at tale om deres inkontinens – og faktisk heller ikke rigtig vidste, hvad de skulle gøre, eller om de kunne blive behandlet for det.