Komandocentralen, der styrer blæren

kommandcentral

For år tilbage deltog jeg sammen med praksissygeplejersker i en spændende undervisningsdag om udredning af urininkontinens. Nogen ville måske studse lidt over, hvordan urininkontinens kan være så interessant – men det er nu engang et af de kerneområder, som Kontinensforeningen også informerer og rådgiver om.

Specielt en af undeviserne forstod i et klart og tydeligt sprog at forklare et relativt kompliceret emne – nemlig hvordan det neurologiske system styrer blæren. Hun er gynækolog, og var som ung medicinstuderende til eksamen i netop blærens funktion. Og man skal som bekendt være godt forberedt og dybt koncentreret for at holde styr på, hvad de forskellige nervesystemer kontrollerer.

Efter eksamen (som hun bestod), tog censor fat i hende og gav hende et godt råd til, hvordan hun i fremtiden kunne huske, hvilket system, der styrede blærefunktionen. Bramfrit lød sætningen: “Det er det parasympatiske system, vi pisser med – altså PP – glem det nu ikke, når du engang selv står med en flok unge kollegaer, som du skal undervise!” – Sådan!

Nu er det jo ikke fordi vi alle sammen skal vide i detaljer, hvordan det parasympatiske system fungerer, for at forebygge urininkontinens. Ofte er basal viden om gode drikkevaner, bækkenbundstræning samt at tage symptomerne alvorligt nok. Som medlem får du både generel information og detaljeret faglig viden – læs dig klog på Kontinensforeningens hjemmeside – velkommen.