Inkontinent i 16 år

sleepylady

I går havde jeg en interessant samtale med en sygeplejerske, der gerne ville vide noget om Kontinensforeningen. Under samtalen fortalte hun, at hun fornylig havde været på hospitalsbesøg hos en kollega, der lige var blevet opereret. Hun lå på det gynækologiske afsnit. Hendes kollega havde aldrig omtalt gynækologiske problemer, men som alle ved, er det jo heller ikke ligefrem det hotteste samtaleemnet, når man mødes over en kop kaffe i kantinen.

Men da hun nu var kommer på sygebesøg, faldt det naturligt at spørge ind til, hvilken operation det drejede sig om – og i det hele taget, hvordan det var gået.

Stor var da også forbavselsen, da sygeplejekollegaen fortalte, at hun igennem 16 år havde været oppe om natten mindst 8 gange (det vil sige, ca. en gang i timen!) for at tisse – og nu kunne hun altså ikke holde det ud længere.

Sygeplejersken – og jeg selv for den sags skyld – var målløs! Hendes kollega havde i alle de år passet sit arbejde uden en eneste gang at have haft en fuld nattesøvn. Godt gået – men så alligevel ikke – for hun burde for 16 år siden have gået til sin læge og forlængst have været udredt for den natlige inkontinens, så hun allerede dengang var kommet i behandling eller henvist videre i det system, som hun rent faktisk selv arbejdede inden for.

At være generet i årevis af inkontinens er ikke OK – informationer om forebyggelse, udredning og behandling ligger kun et “museklik” væk – nemlig på Kontinensforeningens hjemmeside.

Konklusion: Ingen skal finde sig i inkontinens – få viden – find årsagen – gå til læge – bliv behandlet.