Afføringsinkontinens hos børn

boy-160168_1280

Tidligere – altså i gamle dage – kaldte man børn, der ikke havde styr på afføringen (encoprese) for ‘urenlige’ eller ‘dovne’ – og disse børn blev skældt ud eller straffet.

I dag bruger de færreste ordet ‘encoprese’, men kalder i stedet for tilstanden for afføringsinkontinens – og heldigvis ved de fleste også, at afføringsproblemerne som oftest skyldes et fysisk problem, som kræver en grundig udredning inden en effektiv behandling igangsættes.

Mange børn, der ufrivilligt laver i bukserne, lider af forstoppelse – også selvom de indimellem har normal eller sivende afføring. Det er derfor vigtigt – så hurtigt som muligt – at få fundet årsagen og få barnet behandlet, så der ikke opstår problemer i børnehaven eller i skolen.

Ingen børn laver i buskerne med vilje – men ofte er det de ydre omstændigheder som fx “klamme” toiletter eller manglende mulighed for at komme på wc i fred og ro, der er medvirkende til, at barnet holder sig – og altså overhører kroppens og tarmens signaler.

Små børn, der har smerter i forbindelse med hård afføring, holder sig ofte for at undgå disse smerter – det kan også være starten på et dårligt afføringsmønster.

Har dit barn afføringsproblemer, kan du på Kontinensforeningens hjemmeside læse om, hvordan andre familier har tacklet de svære perioder, samt få en masse viden om udredning, diagnoser og behandlinger. Alle medlemmer får rabat på informationspjecer – samt adgang til hele foreningens artikeldatabase.

Læs mere om at blive medlem her.