Advarsel – kosttilskud, der skader

bioveawarningMONTAGE

I K-Nyt 2 fra 2014 var temaet ’Alternativ og traditionel behandling af inkontinens’. Blandt andet bragte bladet en dybdeborende artikel af læge, ph.d. studerende Margrethe Foss Hansen om Saw Palmetto, som lover ’guld og grønne skove’ med henblik på vandladningsproblemer. Sundhedsstyrelsen politianmeldte allerede tilbage i 2011 virksomhedens salg af Saw Palmetto, men desværre kan man på nettet stadig finde annoncering for produktet.

Og forleden faldt jeg så over en artikel i MetroXpres, med overskriften ‘Advarsel: Dette kosttilskud får dig til at tisse i bukserne‘.

Artiklen gav en grundig beskrivelse af kosttilskuddet ’brainSpeed Memory’, som indeholder stoffet Huperzin A, der kan give akutte muskelrystelser og inkontinens. Fødevarestyrelsen advarer mod at købe produkter fra firmaets danske hjemmeside biovea, da det er forbundet med helbredsmæssige risici at købe kosttilskud herfra. Hjemmesiden tilbyder altså produkter, der indeholder sundhedsskadelige stoffer og ingredienser, som potentielt kan skade lever, nyrer og centralnervesystemet samt påvirke blodkar og blodtryk negativt.

Der er også i artiklen et notat om, at Fødevarestyrelsen ikke kan stille noget op overfor salget af produktet, da hjemmesiden oprindelig er fransk og derfor uden for dansk lovgivning.

Konklusionen er derfor – køb ikke disse produkter over nettet lige meget hvad annoncerne lover – tal altid først med din læge, hvis du har inkontinensproblemer.